Днес Православната църква почита Възнесение Господне - Спасовден. Празникът се

...
Днес Православната църква почита Възнесение Господне - Спасовден. Празникът се
Коментари Харесай

Какво означава изразът „Тѐ ти, булка, Спасовден

Днес Православната черква уважава Възнесение Господне - Спасовден. Празникът се отбелязва още от IV-V век и принадлежи към преносимите църковни празници - 40 дни след Великден.

С този ден е обвързван и един от най-колоритните изрази в България „ Тѐ ти, младоженка, Спасовден! “. Той е необятно публикуван от българския фолклор.

Обичайно изразът се употребява, когато нещо се е случило ненадейно и изненадващо, когато човек минимум чака.

От къде идва той? Връзката е обичая “ходене на росен ”.

Росен е билка, която цъфти против Спасовден и е прекомерно лековита – оказва помощ на заболели и недъгави да оздравеят. За задачата – те би трябвало да пренощуват в гората, с цел да се се отъркалят в росата на сутринта и по този начин да поемат и лечебната мощ на росена. Този обред се употребява и от бездетни дами, с цел да заченат.

Според националните вярвания, единствено в нощта против Спасовден може да се излекува неплодородие. Жената, която няма деца би трябвало да преспи тогава под растението росен, което се счита за самодивско цвете. Тя не би трябвало да бъде сама, а с компаньон, с който няма кръвна връзка. Преди това двамата слагат върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийват и така нататък Около среднощ те би трябвало да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, към 2 часа през нощта, би трябвало да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат обратно. Смята се, че безплодието остава под росена. Ако дамата зачене в нощта преди Спасовден се считало, че това е станало по магичен метод и не се тълкувало като блудничество. Никой, даже брачният партньор, няма право да пита дамата какво се е случило през нощта под самодивското цвете. Всъщност това е един внимателен метод за контролиране на популацията в довъзрожденското общество. Защото не постоянно повода за безплодието е в дамата.

Вярва се още, че в случай че на Спасовден вали дъжд - годината ще е богата, а реколтата - изобилна.

Много разкази са свързани с този ден. Повечето от тях водят до концепцията, че на Спасовден може да се изневери и се свързват с мераклията мъж, който няма самообладание и по тази причина споделя „ Те ти младоженка Спасовден! “. Тоест, през днешния ден може.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР