Днес Православната църква почита Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан

...
Днес Православната църква почита Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан
Коментари Харесай

Православната църква почита Кръстовден

Днес Православната черква уважава Въздвижение на Светия кръст Господен, именуван още Кръстовден. Хиляди вярващи и тази година изкараха нощта под намерено небе в местността Кръстова гора в Родопите. Там беше отслужена Света литургия и изложена за поклонение парченце от разпятието на Христос. В националните вярвания денят се свързва с края на лятото и началото на есента.

Преданието споделя, че навръх това място е била скрита парченце от Кръста, на който бил разпнат Спасителя. Затова хората имат вяра, че местността има чудодейна мощ. Те идват тук с цел да се помолят за здраве:
Мая Андонова от Кюстендил: Затова съм и пристигнала, тъй като към този момент ми се е случвало едно знамение с огромната ми щерка и се надявам още веднъж да ми се случи. Вярвам... на 12 години излекува язва на дванайсетопръстника с едно преспиване на Кръстова гора.
Снежана и Христо също са в планината на празника с упованието да осъществен очакванията си:
Снежана Николова: И имам вяра доста мощно в Господ и се надявам, че ще ми помогне да имам рожбичка.Христо Христов: От 12 години сме женени и нямаме дете и по тази причина дойдохме тука на това свято място и тази вечер, по този начин нали и легендата гласи, че Господ слиза на земята и извършва стремежи на тези, които имат вяра мощно.
На върха на хълма зад новата черква са построени параклиси, отдадени на 12 апостоли и е подложен стоманен кръст, който всеки набожен би трябвало да допре.
Ивайло Иванов - град Велико Търново: Казват, че на Кръстовден небето се отваря и всички молебствия се чуват, ние тъкмо това вършим, молим се.
Търпението и чистите намерения на вярващите са най-важни, споделят всички, тъй като упованието да докоснеш кръста е единствено началото на пътя за сбъдването на фантазиите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР