Днес Православната църква почита Свети мъченик Трифон. Празникът е известен

...
Днес Православната църква почита Свети мъченик Трифон. Празникът е известен
Коментари Харесай

Страхотен празник, черпят красиви имена и всички лозари!

Днес Православната черква уважава Свети страдалец Трифон. Празникът е прочут още като Трифон Зарезан или Трифоновден.

Под това име е прочут измежду българите първият ден от Малкия Сечко (февруари). Според православния църковен календар денят е отдаден на св. Великомъченик Трифон, който е роден към 225 година в Малоазийската провинция Фригия.

Народният празник се назовава още Трихун, Трифко, Трифон алкохолик или Трифон чипия, заради общоизвестната легенда за светеца, който отрязал носа си, когато отишъл да зарязва лозите. Отколешни времена българите почитат св. Трифон като настойник на лозарството и винарството. В деня на неговия празник се прави ритуалното зарязване на лозята.

На този ден църквата уважава страдалец Трифон, прочут като светец врач. За него има доста митове. Една от тях споделя по какъв начин едвам 17-годишен той излекувал дъщерята на римския император Гордиан и спечелил самопризнание и забележителна популярност.
Обреди и Традиции
В националния празничен календар този ден се отбелязва с името Трифон Зарезан, за чийто генезис съществува следната легенда:

40 дни след раждането на сина си света Богородица отишла да чете молитва. На връщане предходна край брат си Трифон, който зарязвал лозето. Тя го поздравила с “Помози Бог”, както си му е редът, само че той като я видял с дете на ръце се присмял и изрекъл хулните думи: “Мома си, пък наследник имаш”. Богородица доста се обидила, като стигнала до дома си, предиздвикала майка си да вземе чиста забрадка и сол и да иде на лозето, тъй като Трифон си бил отрязал носа.

Отива майка й на лозето и каква била почудата й, като видяла Трифон здрав-здравеничък да пее и реже лозите. Казала му какво е научила от щерка си, а Трифон се изсмял и отвърнал:” Аз не нарязвам по този начин, а по този начин!” Замахнал да покаже по какъв начин тъкмо реже и си отрязал носа. Подигравателните думи и клетвата го застигнали грубо. И защото сестра му била самата Богородица, Трифон е светия и в негова чест празника е наименуван Трифон Зарезан (заради отрязания нос).

Според традициите рано сутринта стопанката омесва самун и подготвя варена кокошка, пълнена с ориз или булгур. В нова вълнена торба се поставя питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това още веднъж се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този обред се назовава „ зарязване ". След това всички се събират и избират „ царя на лозята ". Едва тогава стартира общо пиршество.

Празникът е включен към цикъл от три поредни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. Те се честват както следва: 1 февруари - Трифоновден; 2 февруари - Сретение господне и 3 февруари - Свети Симеон. 2 и 3 февруари се почитат за предотвратяване от вълци. Тогава дамите не режат с ножици, с цел да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят ритуален самун и откакто раздадат от него на съседите, поставят залъци от хляба в кърмата на животните - за предотвратяване и на добитъка, и на хората от вълците.

На този ден имен ден честват: Радко, Рачо, Трифон, Трифонка, Лозан, Лозана, Гроздан, Гроздана, Веселин, Веско, Весо, Веселина, Веса, Радка
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР