Днес православната църква почита Свети Генадий. Имен ден празнуват всички,

...
Днес православната църква почита Свети Генадий. Имен ден празнуват всички,
Коментари Харесай

Почитаме Свети Генадий днес, ето кой има имен ден

Днес православната черква уважава Свети Генадий. Имен ден честват всички, които носят името Генадий, Гена, Генка, Гено и производните им.
Свети Генадий приел престола на Константинополската патриаршия след свети Анатолий, при царуването на император Лъв Велики. За богоугодния му живот свидетелства книгата, наречена " Лимонар ". В нея преподобните отци Софроний и Йоан повествуват за следното:
Прочетете още
“- Ние дойдохме - споделят те - в киновията, наречена Салама, на девет поприща от Александрия, и намерихме там двама старци, които преди са били презвитери на Константинополската черква. Те ни описаха за блажения Генадий, Константинополския патриарх, че бил мирен, съблюдавал телесна непорочност и се отличавал с въздържанието си. Казаха за него и това, че мнозина му причинявали огромни неприятности поради клирика на име Харисим, който пребогато съгрешавал. Той служил при храма на светия страдалец Елевтерий и за него разправяли, че той освен прекарва живота си в леност, нерадение и греховна нечистотия, само че се занимава с злодейство и чудо. Като призовал този клирик, патриархът почнал да го увещава, отчески поправяйки го с духа на кротостта, само че като видял, че той остава безвъзвратен, заповядал да го санкционират. Но Харисим продължавал да прави същото и наказването не му подействало. Тогава патриархът изпратил един от прислужниците си в храма на мъченика, където служел Харисим, с цел да измоли от мъченика самичък да го изправи или най-малко да отсече от Църквата потъналия в грехове чиновник на своя храм. Пратеникът пристигнал в храма, застанал пред олтара и като прострял ръка към гроба на мъченика, споделил:

- Свети мъчениче Елевтерие! Патриарх Генадий ти възвестява посредством мен, неверния, че клирикът Харисим, който служи в твоя храм, прави голям брой беззакония и основава съблазни. Затова или го изправи, или го отсечи от църквата.

На идната заран Харисим бил открит мъртъв. Това демонстрира какъв брой сгоден на Бога и на Неговите светии бил блаженият Генадий, тъй като словото му, обърнато към светия страдалец посредством пратеника, било скоро чуто и изпълнено на дело.

При свети Генадий в Константинопол бил издигнат храм в чест на свети Йоан Предтеча Господен от някой си сенатор на име Студии, който пристигнал от античния Рим. Бил организиран и манастир, наименуван Студийски по името на сенатора, в който бил основан чин на незаспиващите.

При патриарх Генадий църковен иконом бил преподобният Маркиан. Той свалил последната си дреха и я дал на един нищ. Тогава всички видели под фелона му царската порфира, с която се сподобил поради милосърдието си, както се споделя в житието му (паметта му се празнува от Църквата на 10 януари, бел.ред.).

При патриарх Генадий се подвизавал и свети стълпник Даниил (паметта му се празнува на 11 декември), който той ръкоположил за презвитер.

В дните на свети патриарх Генадий в Константинопол станало следното знамение.

Един иконописец се осмелил да изпише облика на Христа Спасителя по сходство на езическия господ Зевс (при античните гърци Зевс бил висш господ и основоположник на останалите богове и хората, бел.ред.). И тутакси бил застигнат от Божието наказване, тъй като ръката, изобразила Господа по този начин, изсъхнала. Като усетил толкоз скоро Божието възмездие върху себе си, той побързал при свети патриарх Генадий и му принесъл смирение, изповядвайки със сълзи прегрешението си. Светият патриарх се помолил за него на Господ и изцелил ръката му, тъй че тя станала здрава, както и преди.

Свети патриарх Генадий имал обичая да не ръкополага в презвитерски ранг, до момента в който искащият не научи наизуст целия Псалтир, тъй като този Божи архиерей ревниво се грижел за строгото съблюдаване на църковния чин. Той съзнавал, че този чин ще бъде подробно изпълнен единствено тогава, когато всички свещеници и клирици познават светите книги и могат да схващат рационално божественото Писание. Защото презвитер, непросветен на книгите, не може да учи другите, не може да изправя и наставлява на пътя на спасението, без самичък да познава избавителния път. За подобен се сбъдват Христовите слова: " белким може слепец слепеца да води? Не ще ли паднат и двамата в яма? " (Лук. 6:39).

Свети Генадий свикал в Константинопол поместен събор за изкореняването на Евтихиевата разкол и поради църковното благоустрояване. На него била неразрешена разпространяваща се измежду архиереите симония - раздаването на духовни звания и места против възнаграждение.

Приписват му се и няколко богословски съчинения. Генадий Месалийски написа за него: “Мъж сладкодумен, с изострен разум, той бил по този начин обогатен от четенето на античните, че обяснил всяка дума на оракул Даниил и съчинил доста беседи.”

Всички тези съчинения през днешния ден са незнайни. До нас е достигнало единствено окръжното му обръщение срещу симонията, одобрено на събора от 459 година.

Патриархът водел повереното му словесно стадо тринадесет години. Той се показал на Господа при царуването на същия император Лъв Велики.

Малко преди кончината си свети Генадий се молел през нощта в храма и му се явило някакво демонско чудовище. Той го прогонил със знамението на честния кръст, а дяволът побягнал с думите:

- Тръгвам си и няма да предизвиквам тук никому зло до тогава, до момента в който си жив. Но след гибелта ти отново ще дойда и по всякакъв начин ще разстройвам Църквата и ще повлека към крах мнозина.

До деня на гибелта си свети Генадий непрекъснато със сълзи се молел на Господа да опази Църквата Си и портите адови да не й надделеят. И както приживе бил старателен ходатай пред Бога за светата Църква, по този начин и след преставянето си той праща непрестанните си молебствия за нея, предстоейки дружно с другите свети йерарси пред Главата на Църквата - Христос, нашия Владика, на Когото дружно с Отца и Светия Дух постоянно въздаваме популярност.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР