Днес Православната църква почита Свети безсребърници Козма и Дамян. Възвръщане

...
Днес Православната църква почита Свети безсребърници Козма и Дамян. Възвръщане
Коментари Харесай

Празникът на всички лечители е - чудни мъжки имена черпят! Ритуал, изпълнен в нощна на Еньовден, днес се...

Днес Православната черква уважава Свети безсребърници Козма и Дамян. Възвръщане честните мощи на преп. Йоан Рилски вълшебник.

Първият ден на юли е празник на всички лечители. Набраните от тях в нощта против Еньовден билки, се разпределят и сортират.

Кратко животоописание
Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян били братя от Асирия, Мала Азия. Баща им грък - богохулник, умрял рано; майка им Теодотия - християнка, ги утвърждавала в християнските добродетели, след това била причислена към лика на светиците.

И двамата братя изучили целебните свойства на всякакви билки и се прочули като целители. Господ Иисус ги надарил с чудотворна целебна мощ: лекували гратис и хора, и добитък. Над гроба им по-късно бил издигнат храм, в който ставали чудеса по тяхно небесно молитвено покровителство.

Св. Козма и Дамян били родни братя. Те се родили в провинцията АсияРечник, Мала Азия. Баща им бил богохулник, а майка им Теодотия изповядвала християнската религия. Мъжът й умрял рано, и младата вдовица заживяла благоверен живот, като изпълнявала съвета на св. Ап. Павел: " Истинската вдовица се надява на Бога и пребъдва в моления и молебствия през деня и нощем ". Теодотия поучавала децата си да водят богоугоден живот, учила ги на боязън Божи, съветвала ги да се утвърждават в християнските добродетели.

Козма и Дамян от ранна възраст залягали да извършват Божия закон. Когато порастнали, те просияли със своите положителни каузи като две светила. За да бъдат потребни на близък, те се заели да учат лекарското изкуство; изучили вълшебните свойства на другите билки и се прочули като лекари. Господ Иисус благословил двамата лекари и им дарувал чудотворна целителна мощ. Братята били доста скромни. Те не търсели земна популярност и великолепие, нито пък благосъстояния. Не взимали от излекуваните заболели ни пари, ни блага, изпълнявайки строго препоръките на Спасителя към апостолите: " Болни изцерявайте, прокажени очиствайте... Даром получихте, безплатно давайте " (Мат. 10:8). Заради тяхното безкористие св. Църква ги посочва " безсребреници ".

Една християнка на име Паладия, която боледувала доста години и похарчила огромна част от парцела си по лекари, като разбрала за тези лекари, изпратила хора да ги повикат, с цел да я излекуват. Св. Козма и Дамян изпълнили молбата й. Те посетили дома й, помолили се над нея и я излекували от тежката болест. Зарадвана, тя поискала да ги възнагради. Те отказали. Тя обаче настояла един от двамата да одобри най-малко три яйца в чест на св. Троица. По-малкият брат, св. Дамян, тъй като тя го заклела в името на св. Троица, приел скромния подарък – трите яйца. Когато по-късно огромният брат разбрал, че св. Дамян нарушил дадения пред Бога обет да не одобряват никакви блага за лечението, поръчал на християните след гибелта им да не ги погребват в един гроб. Дамян, като извършител на обета, да бъде заровен настрана.

Пръв умрял св. Козма. Когато умрял и св. Дамян, християните решили, че поръчката на св. Козма е прекомерно строга и не я изпълнили. Като родни братя, които направили един героизъм и постигнали равна светост, те били заровени в един гроб. По-късно над този гроб бил издигнат храм, в който се правили доста чудеса по тяхното молитвено покровителство.

Свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамян
Светите Козма и Дамиан, братя по плът, били родом от Азия. Баща им бил богохулник, майка им на име Теодотия ­ християнка. Останала вдовица след гибелта на мъжа си, тя прекарвала времето си в старателно служене на Христа и посветила целия си живот на благоугаждане на Бога. Била като тази вдовица, която възхвалява Апостолът: " същинска вдовица... останала сама, тя се надява на Бога и пребъдва в моления и молебствия през деня и нощем ". Живеейки Богоугодно, Теодотия научила на това и своите възлюбени деца Козма и Дамиан, възпитавайки ги в положителното напътствие на християнската религия, в проучване на Божествените Писания и във всяка добродетел.

Когато достигнали пълноправие и се утвърдили в непорочния живот в Господния закон, Козма и Дамиан били като два светилника на земята, сияещи с положителни каузи. Те получили от Бога дара на изцелението и подавали здраве на душите и телата, лекувайкивсяка болест, изцелявайки всеки кусур и всяка язва измежду народа и изгонвайки злите духове. Те помагали освен на хората, само че и на животните и от никого не вземали нищо, защото вършели всичко това не поради облага, не за обогатяване със злато и сребро, само че поради Бога, желаейки посредством любовта към близък да изразят любовта си към Него. Чрез изцеленията те търсели не своята популярност, само че Божията, и изцелявали хората за възхвала на името на Господа, дарувал им силата на изцелението. Те избавяли от заболяванията не толкоз с билки, колкото с името на Господа, без пари и премия, безплатно, изпълнявайки Христовата заповед: " Даром получихте, безплатно давайте ". Затова те получили от вярващите името безплатни лекари, безсребрeници.

Като минали добродетелно попрището на земния си живот, те спокойно и благочестиво умряли. Прославили се с доста чудеса освен през живота си, само че и след гибелта си, те са горещи покровители и положителни целители на нашите заболявания, душевни и телесни.

За тяхната нестяжателност и безплатно лечение съществува следното поверие.

Една жена на име Паладия в продължение на доста години лежала болна и не получавала никаква помощ от разнообразни лекари. Като чула, че светите Козма и Дамиан изцеляват всевъзможни заболявания, тя изпратила при тях с молба да я посетят преди гибелта й. Светиите приели молбата й, отишли в дома й и тази жена незабавно получила излекуване съгласно вярата си посредством идването на светите лекари при нея и станала от леглото си здрава, славейки Бога, дарувал на Своите раби такава берекет на излекуване.

От признателност към своите лекари за стореното йблагодеяние тя поискала да им направи подарък. Но те в никакъв случай не вземали нищо от никого, тъй като не продавали благодатта, която имали от Бога. Жената имала желание да убеди най-малко единия от тях да одобри от нея въпреки и най-малкия подарък: тя взела три яйца и скрито отишла при свети Дамиан и го заклевала в Бога да вземе от нея тези три яйца в името на Света Троица. Дамиан, като чул името на Триединия Бог, приел от дамата този дребен подарък, поради великата клетва, с която го заклела. Свети Козма, като разбрал за това, доста се натъжил и преди гибелта си направил наследство да не погребват Дамиан покрай него, защото той нарушил Господнята заповед и взел от дамата премия за изцелението.

Свети Козма умрял в Господа, пристигнал часът на гибелта и на Дамиан и той се преставил от краткотрайния живот във безконечния.

Хората били затруднени ­ къде да погребат Дамиан, тъй като знаели за наследството на свети Козма и не смеели да положат брат му покрай него.

Докато били в неразбиране по какъв начин да постъпят, пристигнала една камила, която преди била бесновата и получила излекуване от светиите. Тя проговорила с човешки глас ­ да не се съмняват да погребат Дамиан покрай Козма, защото той взел трите яйца от дамата не поради премия, само че поради Божието име.

Така честните им мощи били положени дружно в по този начин наречения Фереман.

Веднъж по време на беритба един от локалните поданици излязъл на равнищата си да жъне. Изнемогнал от жегата, той желаел да си отдъхне, и отишъл под дъба, лежащ и надълбоко задремал. Докато спял, през отворената му уста влезнала змия. След като се събудил, земеделецът не почувствал никаква болежка и още веднъж се заел да работи на равнищата си. Но вечерта, когато се прибрал вкъщи и след вечеря си лежащ, почувствал страшна болежка от това, че змията почнала да раздира вътрешностите му. От непоносимите премеждия почнал да вика, и събудил от сън всичките си домашни. Те пристигнали при него, и виждайки страшните му мъчения, не могли да му оказват помощ с нищо; те даже не могли да схванат каква е тази болест.

Тогава болният, като не получил никаква помощ от близките, прибягнал към бързите помощници Козма и Дамиан и възкликнал: " Свети лекари Козма и Дамиане, помогнете ми! " Светиите незабавно побързали със своята помощ: болният задремал надълбоко, и по време на съня змията изпълзяла от устата му. Всички, които видели това знамение, се ужасили и популяризирали светите угодници. Когато змията изпълзяла, мъжът се събудил, и благодарение на светите безсребреници излекуван изцяло.

На това място имало различен мъж на име Малх. Той живеел покрай храма на светите лекари Козма и Дамиан във Фереман. Имайки желание да тръгне на дълъг път, той завел жена си в храма и й споделил:

Ето, аз потеглям на отдалечен път, а тебе посвещавам на закрилата на Козма и Дамиан; остани у дома, до момента в който не ти изпратя знак за себе си, който ти ще признаеш за мой. И в случай че изиска Бог, по-късно ще те взема при мене.

Като поверил жена си на светиите, Малх тръгнал на път. След няколко дни дяволът приел облика на един прочут човек, и като пристигнал при дамата, посочил този знак, който показал мъжът й, и споделил: " Изпращам ти знака и ще те взема при себе си ".

Дяволът посочил знака и й споделил да я последва.

Твоят мъж ­ споделил той ­ ме изпрати да те доведа при него.

Жената отвърнала:

Зная този знак, само че не желая да отида, тъй като съм поверена на светите безсребреници Козма и Дамиан; и в случай че искаш да дойда с тебе при мъжа си, ела с мен в храма на светиите, дръж се за края на олтара и се закълни, че няма да ми сториш никакво зло по пътя.

Дяволът дал заричане и като влезнал с нея в храма, се хванал за края на олтара, заклел се и споделил:

Кълна се в силата на Козма и Дамиан, няма да ти сторя зло по пътя, само че ще те заведа при мъжа ти.

Като чула клетвата, дамата повярвала на лъжливия бяс, явил се в облика на неин прочут, и тръгнала с него на път. А прелъстителят я завел на пусто и непроходимо място с желание там да я оскърби и убие. Като се видяла в последна заплаха, тя издигнала очи към небето и от цялото си сърце извикала към Бога:

Боже, по молитвите на Твоите светии Козма и Дамиан помогни ми и побързай да ме избавиш от ръцете на този палач!

И незабавно се явили бързите помощници светите безсребреници Козма и Дамиан. Дяволът, като ги видял, оставил дамата и побягнал; като се изкачил на високия бряг, той паднал в пропастта и липсващ, а светиите взели дамата и я отвели в дома й.

Тя им се кланяла и казвала:

Благодаря ви, господари мои, че ме избавихте от горчива крах. Умолявам ви, кажете ми кои сте вие, с цел да зная на кого да приписвам признателност до края на живота си.

Те дали отговор:

Ние сме Христовите раби Козма и Дамиан, на които те повери твоят мъж, преди да тръгне на път, по тази причина побързахме към тебе на помощ и по Божията доброта те избавихме от дявола.

Като чула това, дамата паднала на земята от боязън и наслада, а светиите станали невидими. И тя възклицавала, възхвалявайки и благодарейки на Бога и на Неговите свети раби Козма и Дамиан. Като пристигнала в храма, паднала със сълзи пред иконата на светиите и разказвала на всички за това, което се случило ­ по какъв начин Господ посочил благосклонност към нея по молитвите на Своите угодници, и се молела с такива думи:

Боже на нашите отци Авраам, Исаак и Иаков и тяхното праведно семе!

Ти си угасил огнената пещ за тримата отроци, Ти си оказал помощ на Своята рабиня Текла на позорището; благодаря Ти, че избави и мене, неверната, от дяволската мрежа посредством Своите угодници Козма и Дамиан.

Покланям се на Тебе, Който вършиш дивни и преславни чудеса, и величая Тебе, Отца и Сина и Светия Дух во веки. Амин.

Днес имен ден честват всички мъже с имената Дамян и Кузман.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР