Днес Православната църква почита Света мъченица Варвара.В православието Св. Варвара

...
Днес Православната църква почита Света мъченица Варвара.В православието Св. Варвара
Коментари Харесай

Православната църква почита Света мъченица Варвара

Днес Православната черква уважава Света мъченица Варвара.

В православието Св. Варвара се счита за настойничка на умрелите от неочаквана гибел – които са нямали време да се разкаят и причестят.

Света Варвара е родена в края на 3 век и умряла през 305 или 306 година, в фамилията на благородник – богохулник от Никомедия, Мала Азия. Отличавала се е с особена и впечатляваща хубост. Ревнивият ѝ татко я затваря в кула – надалеч от сластни очи. През времето, когато е била затворена, Варвара учи външния свят от прозореца и има доста време да размишлява за Бога. Когато татко ѝ позволява да излиза, с цел да си откри младоженец и да се омъжи, Варвара се среща с християни и приема свето кръщение.

Когато бащата научава, че щерка му е станала християнка, той подрежда да я наказват и получава единодушието на шефа на града Мартиан да я осъди на гибел. По разпореждане на бащата Варвара е обезглавена. Поверието приказва, че Божието отмъщение настига бащата на Варвара и шефа на града – те двамата са изумени от гръмотевица. Тя е заровена от християнина Валентин и гробницата и става източник на чудеса на вярата.

През 6 век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол. През 12 век те са преместени в Михайловския Златовърх манастир от Святополк II, а от 1930 почиват в Патриаршеската катедрала „ Свети Владимир “ в Киев.

У нас празникът се е почитал измежду народа с преплитане на езическите и християнските традиции.

В някои региони на страната Света Варвара се е смятала за настойничка на децата от заболявания, по-специално от дребна шарка, и хората я наричали „Баба Шарка“. Жените месели и раздавали за здраве „ къпани “ питки (омесеното тесто първо се вари, до момента в който изплува на повърхността, а след това се оформя на питка и изпича).Питките се намазват с мед за помиряване на светицата и „ баба Шарка ”. В Добруджа, вечерта против празника подготвят софра за „ баба Шарка ”, на която слагат паничка с мед, медена питка, съд с вода и пешкир. В Западна България на празника деца палят огън на кръстопът, на който варят леща и изяждат по няколко зрънца. След това прескачат по три пъти огъня и вземат по една главня от него. Лещата и главнята се пазат като лекарство срещу дребна шарка.

Друг бит е да се вари фасул и да се поставят по няколко зърна на коляното на детето и то да ги изяде без ръце.

В други региони Света Варвара се почитала като настойничка на домашните птици. Празникът се наричал още Женска Коледа, защото девойките се пременяли, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.

Този ден е имал и гадателна устременост в обичаите – по седенките се правили гадания коя госпожица за кой момък ще се омъжи.

Днес имен ден честват: Варвара, Варка, Варя, Барбара, Варадин.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР