Днес православната църква почита Св. Елевтерий. Той бил римлянин от

...
Днес православната църква почита Св. Елевтерий. Той бил римлянин от
Коментари Харесай

Две чудни женски имена празнуват днес

Днес православната черква уважава Св. Елевтерий. Той бил римлянин от благороден генезис, получил от майка си Антия, обърната в християнство от самия деятел Павел, християнско образование. Получил и положително обучение, той от млади години се посветил да служи на Бога. На 15-годишна възраст бил ръкоположен за дякон на папа Анаклет, а като станал 18-годишен получил ранг презвитер. На 20 година бил възведен в ранг свещеник Илирийски и скоро се посочил на висотата на своето звание със светостта на живота си и с ефективно разпространяване и подсилване на християнството измежду паството си.

Слухът за неговата сполучлива активност в интерес на преследваното християнство достигнал до Рим. Император Адриан го извикал и след доста изтезания заповядал да обезглавят този Христов изповедник. Поразен от чудесата, станали при изтезанията на Елевтерий, до който не се докоснали пуснаните против него зверове и който измежду огъня останал незасегнат, самичък перфектът Коривон се обърнал към Христа и приел дружно с Елевтерий мъченическа гибел.

Пострадала и майката на Елевтерий, Антия, която пристигнала да целуне умрелия си наследник. Тя също била обезглавена. Били посечени с меч още и двамата мъчители на Елевтерий, които по време на мъченията повярвали в Христа. Мощите на свещеномъченик Елевтерий в този момент се намират в Рим, в църквата " Св. мъченица Сусана ". Днес имен ден честват всички дами, които носят красивото и мощно име Свобода, Елевтер, Елевтерия.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР