Днес православната църква почита Св. апостол и евангелист Лука и

...
Днес православната църква почита Св. апостол и евангелист Лука и
Коментари Харесай

Скъпи и прескъпи имена черпят днес заради красива българска мъченица

Днес православната черква уважава Св. деятел и евангелист Лука и Света Злата Мъгленска - българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през 18 век по време на османското иго в България.

Освен 12-те апостоли, които на всички места следвали своя Небесен преподавател, Иисус Христос избрал още 70 възпитаници и ги пратил да проповядват Неговото обучение по градове и села.

Преди да ги изпрати на проповед, Той ги наставлявал по какъв начин да учат народа, дал им власт да изцеряват всяка болест. В цифрата на 70-те възпитаници бил и Св. Лука , родом от Антиохия, където на млади години изучавал медицина и живопис, а по-късно бил и сателит на Св. деятел Павел при мисионерските му пътешествия.

От Рим Павел пратил послания до християните от разнообразни места. В тях той наричал Лука "лекар възлюблен и брат, който възхвалява цялата Църква ".

По-късно Св. Лука се отправил за Египет, където в Тива устроил християнска черква, известна по-късно със своята многобройност и светост. Основал и доста други църковни общини в Египет, като лекувал освен телесни, само че и душевни премеждия.

Свещеното поверие приказва, че Св. Лука нарисувал две икони: на Св. Дева Мария с Божествения Младенец на ръце и на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. По тоя метод той поставил началото на църковната иконопис за популярност на Бога Христос, Божията майка и на всички светии.

От Египет евангелистът пристигнал към този момент прекомерно остарял в гръцката област Ахайя, недалеко от Патра, където починал страдалчески на 80-годишна възраст. Император Констанций, наследник на Константин Велики, като научил за чудесата, които ставали при гроба на Св. Лука, наредил тържествено преместване на мощите в цариградската черква " Св. Апостоли ".

Като пръв християнски иконописец през днешния ден доста зографи, художници и резбари са избрали Св. Лука за собствен настойник и почитат светлата му памет на 18 октомври.

Света Злата Мъгленска се ражда в оскъдно семейство в село Слатина (днес кръстено на нея Хриси), Мъгленско. Тя има още три сестри, като още от дребна се личи нейната рядка хубост, покорност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима религия в Господ.



Рядката красота на девойката й донася огромни тествания и става мотив да понесе тествания на велика мъченица.

Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отхвърли от вярата си и да се ожени за него. Тя не скланя даже пред молбите на околните си да се отхвърли от християнската религия.

Турците дълго и безмилостно я изтезават, а по-късно я обесват и насичат тялото и на парчета. Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предава душата си на Бога на 18 октомври 1795 година.

На някои от иконите си Светицата е изографисана в национална носия.

Именници са Златка, Златина, Златко, Златан, Златомир, Лука, Лукан.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР