Днес православната църква почита паметта на светите мъченици София и

...
Днес православната църква почита паметта на светите мъченици София и
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на София днес

Днес православната черква уважава паметта на светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов. На този ден чества и столицата ни - София, а тази година честваме и 140 години от оповестяването й за столица на България. По този мотив Столичният общински съвет се събра на празнична сесия.

С празнично въодушевление и наситена стратегия от културни събития беше изпълнен днешният празничен ден. Кулминацията на честванията е в този миг на площад Александър първи с 3D мапинг шоуто " София градски трептения - 140 удара в минута ". То е и особено основано за днешния празник на столицата. В спектакъла млади, известни, улични актьори от разнообразни жанрове показват своя преносен взор върху историята на града.
 © Цанка Николова  © Цанка Николова
Празник на мъдростта, която ни оказва помощ да разделяме положителното от злото, другарството от измяната и правдивото от неверното. С тези думи кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави столичани.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Честит празник, София! Честит празник на всички софиянци! Пожелавам здраве, доста триумфи. Нека мъдростта ни води в нашия път в работата за града. Градът изисква отговорност, работа и се надявам всички дружно да продължим да вършим града си по-добро място за живеене.
Тържествен водосвет, отслужен от Белоградчишкия свещеник Поликарп и публична гала по издигане на знамето на София също бяха част от акцентите на празничния ден.

А общинският съвет се събра на последно за този мандат съвещание. Освен постоянната сесия се организира и празнична, на която бяха отличени почетните жители на София. Сред тях са известни музиканти, артисти и спортисти. Един от отличените е и 95-годишният строителен инженер Делчо Гюров. Под негово управление са издигнати НДК, постройката на КНСБ и монументът Камбаните. Почетен жител стана и Васко Кръпката, който сподели, че за 15 години кварталът му - " Подуяне " - от краен е станал централен.

Васко Кръпката, музикант: Щастлив съм, че има такава тълпа в София, което значи, че животът е прекрасен, по тази причина хората се тъпчат тук да живеят. А аз оставам в Ъндърграунда, където е блусът.
На постоянната сесия беше утвърдено и предлагането на кмета Йорданка Фандъкова от бюджета на общината да бъдат отпуснати към 40 хиляди лева за подкрепяне на семейства от изгорелия блок в „ Бухово ". Стана ясно още, че по време на предизборната акция кметския пост поема заместник-кметът по " Инвестиции и строителство " - Ирина Савина.


По традиция бяха раздадени и премиите на Столичната община на ярки достижения в региона на културата. Цялата гала може да гледате в 22:00 часа по БНТ1. А през днешния ден, особено за празника на София, беше открита и непрекъснатата арехологическа експозиция " Антична Сердика ".
 Откъде стартира историята на София? Откъде стартира историята на София?
Четири безчовечен набези и две трусове са сривали до основи антична Сердика. Това е част от историята, която археолозите съумяха да извадят при и...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР