Днес Православната църква почита паметта на Св. преп. Макарий Египетски.

...
Днес Православната църква почита паметта на Св. преп. Макарий Египетски.
Коментари Харесай

Днес православната църква почита спасителя на православната вяра


Днес Православната черква уважава паметта на Св. преп. Макарий Египетски. Той е съвременник и възпитаник на св. Атанасий Велики. Подвизавал се в пост и молебствия, като правил чудеса. Починал в мир на 97-годишна възраст.

Св. Марк Ефески е един от най-големите отци и учители на църквата, наименуван от своите съвременници Нови Василий, Нови Богослов и Стълб на православието. Той е единственият свещеник, който не е подписал унията с папа Евгений IV и по този начин се е избавила нашата православна религия.

Заради невероятния му живот през днешния ден честват всички мъже с името Макарий.

Преподобният Макарий Египетски се родил в Египетската страна, в населено място, носещо името Птинапор. Неговите родители били съименни на античните свети праотци - Авраам и Сарра, като бащата на преподобния бил духовник. Тъй като съпружеството им било безплодно, те решили да водят непорочен живот, само че без да се разделят един с различен. И по този начин те прекарали доста години, съединени с духовно общуване. Украсявали живота си с самоограничение и пост, с чести молебствия, неотслабващо бдение, обилно разпределяне на лепта, странноприeмство и доста други добродетели.

В това време, по Божие произволение варварите нападнали Египет, като разграбили цялото имущество на египетските поданици. Заедно с другите, и родителите на Макарий се лишили от цялото си имущество и желали да заминат от своето родно място в някоя друга страна. Но един път през нощта, когато Авраам спял, му се явил насън свети патриарх Авраам, в облика на честен, прошарен дъртак в блестяща дреха. Той утешавал Авраам в нещастието му, повелявайки му да се уповава на Господа и да не се отлъчва от египетските лимити, само че да се пресели в селището Птинапор. При това патриарх Авраам му предсказал, че Бог скоро що го благослови с раждането на наследник, както в миналото благословил самия него, когато бил изселник в Ханаанската земя, като му дал наследник в старостта. Като се пробудил от съня, свещеникът Авраам разказал на жена си видението, което било към него, и двамата въздали хвала на Бога. Веднага по-късно те се преселили в посоченото населено място, което се намирало на неголямо разстояние от Нитрийската пустиня. Всичко това станало по Божие произволение, та синът, който щял да се роди от тях - преподобният Макарий, - по-силно да обикне пустинния живот, на който се отдал, както ще забележим след това, с цялата си душа.

Сухопътни войски. МАРКО БЛАЖЕНИ, МИТРОПОЛИТ ЕФЕСКИ

Св. Марко Ефески е популярен светител Божи и един от най-големите отци и учители на църквата, наименуван от своите съвременици Нови Василий, Нови Богослов и Стълб на Православието. Той е единственият свещеник, който не е подписал унията с папа Евгений IV на общия източно-западен събор във Ферара и Флоренция през 1438-1439 година и по този начин посредством него Бог е избавил нашата свята, апостолска, православна религия.

Благодарение на него православната ни черква е избегнала робството под неправославните латинци. Когато латинците уверявали св. Марко, че разликата сред двете изповедания е напълно нищожно и че той, може незабавно щом реши, да подпише споразумението, светецът им дал отговор: "Спомнете си по какъв начин шефът на региона уговарял св. Теодор Студийски един път единствено да се причасти дружно с еретиците и по-късно да прави всичко, което му е угодно, и по какъв начин му дал отговор светецът: "Знаеш ли на какво наподобява твоето предложение? Приеми да ти отрежат главата, пък след това върви където искаш. "; тъй като постоянно най-важното в догматите е това, което за мнозина е маловажно......Аз мисля, че оня, който докара това разделяне и раздра изтъкания свише хитон на Господното Тяло (църквата), ще бъде хвърлен на постоянно наказание също като тези, които Христа разпнаха и като всички от века безбожници и еретици. Еднакво се анатемосва всеки разколник, бил той свещеник или мирянин. Еретиците без да пита и неправилно поясняват словата на светите богослови и отци. Много еретици е имало, само че никой не е дръзнал да променя на Светия Символ, а единствено вие. " В историята на Флорентинския събор, формирана от члена на византийската делегация Силвестър Сиропул, се споделя, че когато кардиналите поднесли на Евгений IV акта за унията, подписан от гръцките представители, папата попитал дали е подписал Марк Ефески и откакто не видял подписа му, рекъл: "И по този начин, ние нищо не направихме ".

Светителю Отче Марко, моли Бога за нас!
marica.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР