Днес Православната църква почита паметта на Св. Епифаний Кипърски и

...
Днес Православната църква почита паметта на Св. Епифаний Кипърски и
Коментари Харесай

Седем прекрасни имена черпят днес, обичаят повелява да бъде "погребан" мъж

Днес Православната черква уважава паметта на Св. Епифаний Кипърски и Св. Герман Константинополски. Св. мчк Панкратий. Герман е цариградският патриарх, на който църквата посвещава обособен празник в календара – 12 май – поради продължителната му битка с иконоборството.

Живял е през VIII в., по времето на император Анастасий, който загатват поради построяването на стените Анастасиеви. След продължителната си битка с иконоборците Герман напуснал патриаршеския трон и заживял в пустинята.

В националната визия се свързва с доста по-древни езически повелители на небесните летни стихии – град, дъжд, огнена буря.

Българинът го назовава Герман, Гечо, Джерман, Калоян, Кабаиван, Скалоян, Драганчо и извършва на празника му бит за предизвикателство, измолване на дъжд.

Нарича се още Герман Градушкар, тъй като пази хората от градушка. Негови побратими градушкари са Вартоломей (11 юни), Лисе (14 юни) и Видовден (15 юни). Герман е първият, най-главният.

Народните вярвания, свързани с изобилие и добра годишна продукция през летните месеци, оживяха и с обичая „ Герман “. Той се извършва наложително след „ Пеперуда “. Поверието гласи, че Герман е починал от суша и защищава земята и посевите от градушки. По традиция на този ден дамите оформят от тиня мъжко тяло и го поставят в ковчег. След това палят свещи и оплакват покойника. През сълзи основната оплаквачка подрежда по какъв начин Герман се е борил с облаците. Наричанията са свързани с измолването от небесните светии на дребен дъждец и да няма стихии и градушки, които да похабят реколтата, а неуморният труд на земеделските стопани да остане без покритие. След опелото траурната върволица се насочва към реката, с цел да постави тялото на Герман покрай вода. Много сълзи и ридания съпровождат ковчега до последния му дом.

Както повелява националната традиция участничките в двата ритуала по-късно се събират на великодушна гощавка. На поляна върху домашни черги дамите поставят събраните блага при обиколката на Пеперудата по домовете, с цел да се повеселят.

Днес имен ден честват всички с имената Герана, Герасим, Герда, Герман, Геро, Искра и Искрен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР