Днес православната църква почита един от големите християнски празници -

...
Днес православната църква почита един от големите християнски празници -
Коментари Харесай

Цветница е, имен ден имат над 370 000 българи

Днес православната черква уважава един от огромните християнски празници - Вход Господен в Йерусалим. Няколко дни преди Своята кръстна гибел, Иисус Христос влезнал тържествено в свещения град. Посрещнало го многолюдно голям брой с радостни крясъци и развети палмови клончета откакто възкресил Лазар предния ден.

У нас празникът е прочут като Цветница или Връбница и се възприема от народа като пролетен, пъстър празник, в който светът и природата честват своето раждане. Носейки в ръце осветените върбови клончета и цветята като спомен за това тържествено събитие в Йерусалим, миряните през днешния ден алегорично се включат в ликуващото голям брой, което в миналото с толкоз наслада е приветствало Спасителя.

Това е денят с най-вече именници - над 370 хиляди българи.

Цветница е един от най-почитаните и посещавани църковни празници. По време на богослужението се раздават осветени върбови клончета, които са знак на насладата, с която Христос бил посрещнат при влизането му в Йерусалим и преди кръстната му гибел.

„ Хората вървят на църква. Всеки се старае да си вземе по една клонка и да си я занесе в къщи. Ходят си по именни дни. Става доста радостно, доста прелестно “, сподели жителка на Враца.

Цветница е празникът с най-вече именници у нас.

„ Празнувам го с наслада всякога с околните си. Обичам да съм измежду природата този ден и в случай че не се клатя на вековно дърво, най-малко да го прегърна и изобщо веселя се, когато хората съумяват да намерят напълно персонален мотив да честват “, сподели друга жителка на Враца.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР