Днес православната църква чества свети Спиридон, епископ Тримитунтски, чудотворец. Той

...
Днес православната църква чества свети Спиридон, епископ Тримитунтски, чудотворец. Той
Коментари Харесай

Днес празнуват няколко специални имена, а от утре прогнозираме какво време ни очаква догодина

Днес православната черква празнува свети Спиридон, свещеник Тримитунтски, вълшебник. Той е един от великите светци от IV век.

Свети Спиридон е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал свещеник в кипърския град Тримитунт, взел участие в първия космополитен събор в Никея. Според житието му, изхранвал бедняци и сиромаси и приемал доста странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест. В живота си е сторил доста положителни каузи за християнската религия, да схванат хората нейната добрина и човещина, да повярват в силата на Христовата религия, която оказва помощ и закриля.

Точно колкото добър и хуманен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в неволя, тъкмо толкоз смайващи били и чудесата, с които се популяризирал. Разказват, че на фамозния Никейски събор, в разгара на люти диспути, Спиридон, с цел да убеди съперниците си, стиснал керемида в ръка. От единия й край излязъл огън, от другия потекла вода.

В България свети Спиридон се тачи като покровител на занаятчиите - обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и други

Народът споделя, че св. Спиридон бил кундурджия (обущар), по тази причина и до през днешния ден работещите в обувната индустрия и обущарите почитат деня му. Празнуват също и други занаяти – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери. Разбира се, като спомен от разказите за него особена респект му оказвали керемидарите и тухларите. Приема се и като настойник на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите.

Култът към този светец е най-разпространен в Южна и Югоизточна България. Той изключително е известен измежду християнското население на Родопите и в региона на Благоевград.

Народът има вяра, че св. Спиридон е лечителят на рани, порязване, обриви и пъпки (струпки), екземи и в негова чест се месят колачи – питки, кравайчета, които се раздават на съседи и родственици с пожеланието светецът да прогони заболяването надалеч от вкъщи. Не единствено заболявания лекувал, само че и при суша дъжд измолвал, при киша спирал дъжда, заради което го почитали и небогати, и богати. Там, където го имат за настойник на конете, дамите раздават рано сутринта ритуален самун за здравето на животните.

Според поверието каквото е времето през 12-те дни след св.Спиридон, такова ще е то през съответните месеци през идната година : на първия ден подхожда януари, на втория – февруари и така нататък Това е част от двата цикъла 12-дневни прогнози, които се вършат от 1 до 12 декември и от 12 до 24 декември.

 сняг зима коледа жена двойка Istock

Народът изключително деликатно е следил времето преди прекосяването от един на различен годишен цикъл. Не единствено дните, само че и 12 последващи нощи демонстрират какво ще бъдат месеците, които идват.

В зороастризма днешният ден е празник на успеха на положителното над злото и на светлината над мрака. В Мексико пък е почивен ден, защото се празнува света Мария - Девата от Гуадалупе. В Латинска Америка имат вяра, че майката на Исус Христос се явила през 1531 година на неотдавна покръстен ацтек и той я нарисувал върху покривало, което се пази като икона и се уважава и до през днешния ден.

Имен ден през днешния ден честват: Спиридон (от лат. "спиритис донум " – нравствен дар), Спиро, Спиридонка, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари.

За още потребни и практични публикации харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

>>> За още забавни материали изтеглете нашето мобилно приложение ТУК >>>
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР