Днес православната църква чества един от най-светлите си празници -

...
Днес православната църква чества един от най-светлите си празници -
Коментари Харесай

Днес е Благовещение

Днес православната черква празнува един от най-светлите си празници - Благовещение. На 25 март се възпоменава богатствата новина, донесена от Архангел Гавраил на Дева Мария - че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

Това е едно от най-радостните събития в историята на изкуплението на човечеството от прегрешението, от злото.

Празникът е одобрен от Православната черква през VII век. За него споделя Евангелието от Лука, глава 1, ст. 26-38.

Дева Мария, изпълнена с неразбиране, заради свръхразумната загадка, разкрита й от Божия чиновник, със примирение и смирение изрекла думите: " Ето рабинята Господня; дано ми бъде по думите ти " (Лука 1:38).

От този момент насетне неизказана наслада изпълвала чистото сърце на девицата от Назарет. А когато нейният Син - Богочовекът Иисус Христос, страдал и починал на Голготския кръст, тя, както никой различен на тая земя, изживяла ужаса на човешката несправедливост, с цел да стане от този момент и вечно най-усърдната наша застъпница пред Бога.

Днешният в християнската традиция се уважава като празник на майката.

За българите празникът е прочут още като Благовец. В националните обичаи Благовещение се смята за " половин Великден ".

На този ден пробиват ушите на дребните девойки, дамгосват агнетата и яретата, тъй като се има вяра, че няма да ги боли.

По мястото си в календара Благовец стои най-близко до пролетното равноденствие и българите го свързват с пролетта. Вярва се, че на този ден долита кукувицата, с цел да извести, че зимата си е отишла и настава лятото, мечката се разсънва от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите - господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си.

На Благовец се съблюдават редица забрани с предпазващо индивида значение. Момите и младите булки не излизат рано за вода, с цел да не срещнат самодивите. Вярва се, че от техния взор младите могат да погрознеят, да се разболеят или да умрат. През целия ден дамите не допират игли, куки и конци, с цел да избегнат ухапвания от змии през лятото.

В ранното утро ритуално се прогонват от вкъщи дивите твари.

Имен ден честват Благовест, Благовеста, Благой, Блага.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР