Днес православната църква чества деня на Св. апостол Филип. Свети

...
Днес православната църква чества деня на Св. апостол Филип. Свети
Коментари Харесай

Пет обичани имена черпят днес! Настъпва период на строги забрани

Днес православната черква празнува деня на Св. деятел Филип. Свети Филип е един от дванадесетте апостоли, които са следвали Спасителя.

Произхожда от Витсаида (градът, от който са апостолите Петър и Андрей). Семейството му били риболовци, само че Филип от юношеските си години бил даден да се образова в книжната мъдрост. Той старателно четял и изучавал Свещеното Писание и пророчествата за въжделения Месия. След разпъването на Христос, Св. деятел Филип е проповядвал в Галилея, Гърция, Аравия, Етиопия. Вършел чудеса - възкресил труп от Иерапол. Придружавали го сестра му Мариамна и деятел Вартоломей. Земният му път приключил в Иерапол, където разпнат на кръст с глава надолу, повесен високо, хвърляли камъни по него.

14 ноември е финален ден в който, може да се яде месо. След Коледните заговезни стартират 40 дневни коледни пости, които свършват на Бъдни вечер. Постът се назовава Малка четиридесетница. Преди Коледа вярващите постят, с цел да се приготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос.

Забранява се яденето на месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал (храни от скотски произход). Олио и вино може да използва без сряда и петък. На Никулден - 6 декември, се позволява риба и вино.

Венчавките са неразрешени от през днешния ден до 21 ноември (Въведение Богородично) и от 20 декември (Игнажден) до 6 януари (Йордановден).

На 14 Ноември имен ден честват всички с имената: Филип, Фильо, Филка, Филипина, Филипа
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР