Днес правителството прие плана за въвеждане на еврото в България.

...
Днес правителството прие плана за въвеждане на еврото в България.
Коментари Харесай

Асен Василев: Правителството прие план за въвеждане на еврото

Днес държавното управление одобри проекта за въвеждане на еврото в България. Това е оперативният проект, който дава периоди и задания кум баните и държавните институции по какъв начин да се вкара еврото и по какъв начин ще става превалутирането, обръщането на заеми и депозити, по какъв начин ще се работи по особените залозите, по този начин, че да можем на 1-ви януари 2024 година да имаме техническа подготвеност за приемане не еврото. Това е една първа стъпка.Предстоят редица законодателни промени, в това число в закона за Българска народна банка. Този развой ще продължи в Народното събрание. Това сподели министърът на финансите на брифинг след съвещание на Министерски съвет.

Той акцентира, че страната ни де факто е приела еврото поради валутния ръб.

На журналистически въпроса за новият закон, който е подобен с „ Магнитски “ финансовият министър отговори: Има работна група, която се управлява от ПМ, МвнР, ДАНС и МФ. Когато излезе първият лист „ Магнитски “, ние имахме дупка в законодателството. Поели сме ангажимент тази дупка да бъде запълнена. Когато санкционирането слага проблем пред българската стопанска система и финансова система, този проблем би трябвало да бъде овладян. Това, несъмнено, би трябвало да предстои на правосъден надзор “.

„ Планът е обществен от юли месец предходната година. За отбрана на потребителите е планувано цените да се разгласяват и е в лв., и в евро, с цел да не се възползват недобросъвестни търговци от превалутирането. Има редица механически действия, които банките би трябвало да извършат, с цел да са подготвени да работят в евро, а не в лв.. За търговците е планувано да има двойна каса – в евро и лв. за един месец “, разясни.

По думите му закон, сходен на „ Магнитски “, е нужен, с цел да бъде преценено до какъв брой едно лице е рисково за българската финансова система. Министерство на правораздаването ще бъде органът, който ще поеме функционалностите по правене на закона.

Василев акцентира, че приемането на еврото е част от съдружното съглашение: „ Ние сме механически подготвени, само че има законодателни промени, които би трябвало да създадем “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР