Днес правителството е приело проекта за промени в управлението на

...
Днес правителството е приело проекта за промени в управлението на
Коментари Харесай

Правителството отново предлага спорните промени в Закона за биоразнообразието

Днес държавното управление е приело плана за промени в ръководството на " Натура 2000 ", които Министерството на околната среда и водите (МОСВ) стартира под управлението на някогашния екоминистър Нено Димов през 2019г., се схваща от днешно известие на пресцентъра на Министерския съвет.

В заявление след съвещанието на кабинета актуалният екоминистър Емил Димитров съобщи, че е отдръпнал част от предложенията на Димов за промени в Закона за биологичното многообразие (ЗБР), само че без да конкретизира кои. Заяви, че последният вид е " компромис ", възприел всички рекомендации от консултациите и премахнал дискиминационните критерии за присъединяване на неправителствени и научни организации, както и за ролята на Националния съвет по биоразнообразие (НСБР). Тепърва следва да бъде оповестен финалният вид на проектозакона, който Министерският съвет ще предложи за утвърждение на Народното събрание, и тогава ще може да се види тъкмо кои от противоречивите оферти са отпаднали.

В прессъобщението се изброяват като сегашни оферти част от тези, против които през 2019 година имаше мощно публично възмущение - еднолично решение на министъра по въпроси за " Натура 2000 ", припокриване на звена на ръководство на районно равнище, изключване на природозащитната и научната общественост от решенията за " Натура 2000 " посредством основаване на районни препоръки от притежатели на земи. Съобщава се също, че " със законопроекта се уточняват и други разпореждания и се понижава административната тежест ".

В известието на кабинета се разяснява, че предлаганият " нов метод " е създаден през 2017 година и планува създаване на нови структури за ръководство на мрежата на национално и районно равнище, като народен орган за ръководство на мрежата " Натура 2000 " ще бъде министърът на околната среда и водите, а органи за ръководство на мрежата на районно равнище ще са шефовете на районните инспекции по околната среда и водите. Към тях ще бъдат образувани Национален съвет и районни препоръки от избрани като " заинтригувани " лица по критерии на държавното управление.

През февруари и март 2019г. имаше единомислещи възражения от академичната и природозащитната общности против тези оферти за ръководството на " Натура 2000 ". Негативни мнения към голям брой точки от плана за изменение на Закона за биоразнообразието бяха импортирани както от учените от Националния природонаучен музей, Института по биоразнообразие към Българска академия на науките и от експертните звена към Софийския, Пловдивския поземлен и Лесотехническия университети, по този начин и от неправителствените организации, работещи в областта на биоразнообразието -Асоциацията на парковете, Българското сдружение за отбрана на птиците, WWF-България и други.

Политическият документ за т. нар.нов метод е създаден през 2017г. по социална поръчка на Министерство на околната среда и водите, предоставена на компанията " Дикон ", се вижда от регистъра. Тя е реализатор на голям брой държавни планове с европейско финансиране за предпазените зони, въпреки и да няма експерти по биологично многообразие. Тази компания е реализатор и на част от оспорваното като манипулирано докладване към Европейската комисия за положението на мрежата " Натура 2000 " в България. Повече за публичните поръчки за " Натура 2000 " можете да прочетете тук.

Проектът за промени в Закона за биоразнообразието е създаден от екипа на Нено Димов от дирекция " Национална работа за отбрана на природата ", чийто състав е неизменен и при новия министър. Дирекцията ръководи европейските зони от мрежата " Натура 2000 " и националните предпазени територии, като в нея все още няма виновни експерти по биоразнообразие - ръководителят ѝ е правист, доближен до Димов, а главният чиновник, претрупан с " Натура 2000 ", е лингвист. Повече за отслабения потенциал по биоразнообразие на екоминистерството виж тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР