Днес повече от всякога хората търсят начини да живеят по-дълго,

...
Днес повече от всякога хората търсят начини да живеят по-дълго,
Коментари Харесай

4 неща, които дълголетниците правят, за да са здрави и щастливи

Днес повече от всеки път хората търсят способи да живеят по-дълго, а Дан Бютнер, създател и специалист по най-дълго живеещите общности в света, потегля да търси отговорите на този въпрос преди повече от 15 години.

Сега новият му документален филм, излъчен по Netflix, " Live to 100: Secrets of the Blue Zones ", притегля вниманието на хората, които търсят дългоденствие, написа CNBC.

В своите търсения Бютнер пътува до петте " Сини зони " - областите с най-голям % на доживяване до 100 години и с най-висока междинна дълготрайност на живота в света. Това са Окинава, Япония;
Сардиния, Италия; Лома Линда, Калифорния, САЩ; Икария, Гърция; Никоя, Коста Рика.

След като интервюира жителите на тези региони и следи практиките в всекидневието им, Бютнер съумява да открие общи черти във всичките пет „ Сини зони “ и извежда четири неща, които всяка общественост прави, с цел да способства за дълголетието си.

4 неща, които най-дълго живеещите хора в света вършат за положително здраве и благополучие

Хората залагат на естественото придвижване. Повечето „ Сини зони “ не разчитат на технологиите за превоз, с цел да свършат нещо. Те вървят пешком от едно място до друго, строят неща на ръка или се занимават с градинарство. Тези образци за физическа интензивност с ниска активност се оказват по-ценни от упражненията за жителите на „ Сините зони “, тъй като те остават дейни през по-голямата част от деня, отбелязва Бютнер в документалния си филм.

Те имат позитивен взор върху живота. Хората в „ Сините зони “ постоянно поддържат оптимистична вероятност за живота, като залагат на разнообразни практики - религиозни или духовни. Те също по този начин вършат паузи, когато е належащо, и целеустремено  си почиват.

Но може би максимален принос за позитивната вероятност има връзката им с тяхната цел. От " икигай " в Окинава до " plan de vida " в Никоя, жителите на „ Сините зони “ откриват същинското си предопределение и го употребяват като гориво, с цел да продължат напред в живота.

Те се хранят рационално. Много от хората в „ Сините зони “ съблюдават вегетарианска диета, включваща най-вече зеленчуци, плодове, ядки и грудки като сладки картофи. Обикновено те също по този начин се стремят да се хранят умерено и не са склонни да прекаляват с яденето. Тъй като няколко „ Сини зони “ отдават приоритет на градинарството, те постоянно употребяват пресни храни напряко от дворовете си.

Те ценят фамилните и обществените си връзки. Жителите на „ Сините зони “ преди всичко слагат фамилията преди всичко и постоянно избират да прекарват време с околните си пред спомагателните работни часове. Партньорството също е от голяма важност за тях.

" Хората в „ Сините зони “ слагат сътрудниците си като приоритет, подхранват връзките си и влагат в тях ", споделя Бютнер в документалния филм.

Едновременно с това те интензивно поддържат подобаващ обществен кръг. " Да имаш верните другари, това е най-голямата загадка, която оказва помощ на тези хора да вършат верните неща и да заобикалят грешките ", прибавя той. " Голямото просветление е, че същите неща, които ни оказват помощ да живеем дълго и здравословно, са нещата, които вършат живота ни заслужен за живеене. "

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР