Днес повече от всякога хората искат да има икономическа стратегия,

...
Днес повече от всякога хората искат да има икономическа стратегия,
Коментари Харесай

Цветанов призна: През 2018-а е имало среща за отлагане на Закона за хазарта

„ Днес повече от всеки път хората желаят да има икономическа тактика, по тази причина пораства рецензията и към предложенията на кабинета. Ако не се отговори уместно на недоволството на хората, ще има по-отчетливо търсене и припознаване на политически субекти отвън властта “. Това сподели пред БНР Цветан Цветанов, началник на Евроатлантическия център за сигурност.
Според него желанието на ръководещите за държавна петролна компания е липса на икономическа логичност.
„ Политиката не е за огорчени или за афектирани, а за хора, които имат небосвод и биха желали да получат поддръжка за секторните политики, които могат да бъдат осъществени. Аз не съм от политиците, които отиват на персонални нападки. Днес мога да приказвам с всеки, без значение от неговите възгледи. Трябва да създадеш платформа, която да сплотява, а не да разделя “.
Цветанов добави: „ Убеден съм в това, което следим - че хората имат потребност от нови проекти… Недоверието е голямо и има насъбран недостиг. Разговорите с хората са най-ценното нещо “.
До два-три месеца дамият той ще си обясни дали да започва нов политически план. И позволи опцията неговият план да се яви на идните следващата година парламентарни избори:
„ Ако се прави политически план, то той би трябвало да е с ясни евроатлантически правила. В евроатлантическия път на страната би трябвало да се кажат огромни истини. Много се дистанцираме от една доста значима самодейност – „ Три морета “, където упоритостта е да се ускори цифровата, транспортната и енергийната съгласуваност с ефикасен инструмент за противопоставяне на съветското и китайското въздействие в региона на Триморието. Това би могло да даде по-голяма сигурност и икономическа вероятност “.
Обвиненията на Васил Божков, че Севдалина Арнаудова е била медиатор сред предприемача и премиера, Цветанов разяснява по този начин:
„ В интерес на истината съм доста сюрпризиран и може би ще наподобява шаблонно като отговор, само че би трябвало да ви кажа, че не съм предполагал, че е имало връзка или такова другарство сред хората, които се визират в целия този скандал, както вие го назовахте. Защото аз не съм предполагал, че един пиар има в своите служебни отговорности да контактува с хора от бизнеса. Защото пиарът би трябвало да провежда активността за популяризирането на политиките в Министерския съвет, а не да влиза в някакви диалози за предприемачи. За първи път се срещам с сходно наличие или мнения,за тези ежемесечни срещи, за които приказва и господин Божков. Разбира се, всичко това, което се случва във финансовата област и всичко това, което е обвързвано с регулаторните органи, мога да кажа, тъй като може би ще възникне въпросът откакто съм бил допреди една година във властта за какво не съм имал някакво отношение в тази тенденция, мога да кажа, че когато влязохме в първия си управнически мандат 2009-а и ресорите, които бяха разпределени в изпълнителната власт сред мен като вицепремиер и вътрешен министър и вицепремиерът Симеон Дянков и министър на финансите, всеки един от ресорите правеше оферти до съответните органи и комисии. Водеше се разговор с министерствата и съответните отраслови комисии. Винаги, когато се е вървяло към избор на контролните органи, или това, което министърът на финансите има като пълномощие да назначава членовете на комисията за хазарта, е било от компетентостта на хората, които са имали отношение към тези политики. Аз, като ръководител на парламентарната група и диалозите сме ги правили всеки вторник в 17 часа и това е ясно за всички медии. За страдание доколкото знам сега няма такива срещи да се разискват законопроектите и гласуванията. Никога не е имало въпроси дали тези законопроекти са съгласувани с този или с оня.
На въпрос по какъв начин ще разяснява изказванията на Божков, че на 11 май 2018 година е импортирано предложение от НФСБ за допълнение на Закона за
хазарта, а ръководещата ГЕРБ заявява поддръжка за предлагането и в следствие Божков е бил извикан за среща с премиера Бойко Борисов, след което Борисов разпоредил на Данаил Кирилов, на Менда Стоянова, на Владислав Горанов и на Цветанов да отсрочат гласуването на закона в Народното събрание, Цветанов отговори: „ Да, фактически имаше една работна среща и тя беше обществена, постоянно тези срещи са правени в Народното събрание с съдружните сътрудници. Имаше една среща, на която присъстваше Валери Симеонов и членове от парламентарните групи и несъмнено и Менда Стоянова, Данаил Кирилов и представители от Обединени патриоти. Коментираше се да бъде подсилен законопроекта на Обединени патриоти. Впроследствие имаше една сериозна поддръжка от спортните клубове в отбрана на запазването на това, което има все още като закон, тъй като доста огромна част от финансовата поддръжка, която се получаваше от тези хазартни игри отиваше за подкрепяне на всеобщия спорт и спортните клубове. Това в действителност беше претекста, който беше показан за отлагането на този законопроект. И в тази посока мога да кажа, че да, фактически всичко което е казано в тази част е по този начин, само че нямало е най-малко към мен предписание, а е имало разискване на разновидностите и това беше с поддръжката на разновидностите с поддръжката на спортните клубове от цялата страна. И по тази причина беше отсрочен този законопроект, тъй като те получаваха финансова поддръжка от отчисленията, които се правеха към страната от тези спортни игри “.
Попитан по какъв начин си изяснява изказванията на Божков, че е предал за по-малко от три години над 60 млн.лв. на Борисов и Горанов по тяхно искане, Цветанов отговори:„ Не мога да го разясня, тъй като за мен това е нещо, което не бих могъл да го допускам, само че всичко това би могло във времето да бъде потвърдено. Така че от тази позиция нито съм участвал на сходни диалози, нито пък съм чувал такива изказвания. Просто сега се запознахме, както огромна част от българската общност с този сигнал, който беше подаден от господин Божков и не мога да дам пълностоен и обстоен отговор. “
Да „ Апартаментгейт “ Цветанов съобщи, че по тази тематика са били наранени доста хора. „ Смянам, че всички останали са минали през съответните данъчни инспекции. За мен беше значимо, че имах моралния ангажимент да потвърдя, че съм почтен и това да бъде сега, когато не си част от властта “.
Вижте още в ТЕЗИ СТАТИИ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР