Днес постигнахме споразумение между Косово и Сърбия, което ще позволи

...
Днес постигнахме споразумение между Косово и Сърбия, което ще позволи
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Постигнахме споразумение между Косово и Сърбия

Днес постигнахме съглашение сред Косово и Сърбия, което ще разреши да се избегне по-нататъшна ескалация. Това написа в Twitter висшият представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

„ Ще обсъдим идващите стъпки в границите на нашето предложение за нормализиране на връзките сред двете страни “, добави още Борел.

Жозеп Борел съобщи, че Сърбия се е съгласила да спре издаването на табели с кодове на градове в Косово, а Косово дава обещание да спре опитите за насилствена пререгистрация на коли със сръбски номера.

На 5 ноември косовските сърби се отдръпнаха от всички институции на властта на страната. Сърбите започнаха такива ограничения, откакто от 22 ноември тази година косовските управляващи взеха решение да глобяват всички, които не сменят сръбските си регистрационни номера на коли с косовски. До 21 април 2023 година санкциите ще бъдат 150 евро, след което косовската полиция ще стартира да конфискува коли със сръбски номера.

По-рано министър председателят на Косово Албин Курти по искане на посланика на Съединени американски щати в Прищина Джефри Ховениер отсрочи с 48 часа влизането в действие на решението за налагане на санкции на сръбските поданици на района, които не са се трансформирали техните сръбски регистрационни табели на коли.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР