Днес под влияние на средиземноморски циклон, метеорологичната обстановка ще се

...
Днес под влияние на средиземноморски циклон, метеорологичната обстановка ще се
Коментари Харесай

Прогноза за времето - 24 януари

Днес под въздействие на средиземноморски циклон, метеорологичната конюнктура ще се усложни. Валежите ще обзет цялата страна и ще се усилят. В Северозападна България и по високите полета на Западна ще превалява влажен сняг, а в останалата част от страната – дъжд. През деня преваляванията ще продължат, обилни ще са тук-там в югозападната половина от страната. Ще духа сдържан вятър от изток-югоизток, който след обяд ще се ориентира от североизток и в североизточните региони ще проникне леден въздух. Там дъждът ще премине в сняг и са вероятни поледици. Преобладаващите минимални температури ще бъдат сред 0° и 5°, по Черноморието и югоизточните региони до 7°-8°, а оптималните – от 0°-3° в западните региони до 10°-11° тук-там в Източна България. Привечер в Югозападна България преваляванията краткотрайно ще спрат и облачността за малко ще се раздра. Това заяви за Агенция „ Фокус " дежурният синоптик Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Атмосферното налягане е и ще се задържи доста по-ниско от междинното за януари.
Над Черноморието ще е облачно с превалявания от дъжд. Ще духа сдържан и краткотрайно мощен вятър от изток-югоизток, който по здрач ще се ориентира от североизток. Максимални температури на въздуха: 9°-10°. Температурата на морската вода е 6°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.
Над планините ще е облачно с превалявания, най-вече от сняг. Ще духа мощен вятър от южната четвърт и по планинските проходи ще има виелици и ще се образуват навявания. Максимална температура на височина 1200 метра към 2°, на 2000 метра – към минус 1°.
След краткотрайно прекъсване на преваляванията през нощта против петък, още сутринта от югозапад още веднъж ще завали: в по-голямата част от Западна - сняг, в Централна и Източна България, както и в крайните югозападни региони - дъжд. Значителни по количество ще са преваляванията в Рило-Родопската област, в обособени региони надхвърлящи 50 л/кв.м. Вятърът ще бъде от изток-североизток. Температурите ще са в необятни граници: минималните - от към минус 5° в котловините на Западна България до 3°-4° - тук-там в Източна, а дневните в по-голямата част от Северна България ще остават по-ниски – сред минус 1° и 4°, в Южна и по Черноморието - най-вече сред 7° и 12°. В събота от запад преваляванията ще отслабват и до вечерта ще спрат, най-късно в югоизточните региони. Вятърът краткотрайно ще се обърне от северозапад и с него ще се намалят температурите в цялата страна. В неделя вероятността за превалявания е дребна. Облачността краткотрайно ще се раздра и утринните температури ще са по-ниски, дневните едва ще се покачат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР