Днес почти едновременно, MTG и PPF обявиха, че са сключили

...
Днес почти едновременно, MTG и PPF обявиха, че са сключили
Коментари Харесай

Какво означава сделката за Нова телевизия за българския медиен пазар?


Днес съвсем по едно и също време, MTG и PPF оповестиха, че са сключили съглашение за продажбата на " Нова Броудкастинг Груп ", която на пръв взор касае най-много телевизионния рекламен пазар, защото компанията е притежател на една от двете огромни малките екрани на българския пазар - Нова телевизия.

Активите на " Нова Броудкастинг Груп " включват и други странични бизнеси, които групата придобиваше през годините. По-голямата част от тези бизнеси също оперират на рекламния пазар, само че освен.

 Чешкият милиардер Петр Келнер купи Нова телевизия
Най-богатият източноевропеец купи Нова телевизия

Сделката ще бъде финализирана в околните месеци

Радио

Нова Броудкастинг Груп е притежател на радио Nova News, което излъчва в ефир публицистичните излъчвания на малкия екран.

Списания

Дружеството издава списание " Ева ", което е ориентирано към женска публика.

Интернет

В групата на Нова попада най-голямата интернет компания в България - Нет Инфо, която пък има вложения и в дъщерни сдружения като Grabo, Trendo , VBOX7, както и миноритарен дял в broshura.bg .

Извън групата на Нетинфо, самата Нова Броудкастинг Груп има и миноритарен дял в онлайн хипермаркета eBag.bg .

Какво ще се промени?

Макар да не е ясна задачата на чешката PPF в закупуването на групата на Нова, можем да предположим, че до завършване на договарянията сред PPF и Telenor , за покупката на телекомуникационния бизнес на няколко пазара, в това число българския, надали ще има основни промени в " Нова Броудкастинг Груп ". Ако до сходна договорка въпреки всичко се стигне (и бъде одобрена), можем да чакаме развой на интеграция сред телекомуникационния бизнес и този произвеждащ наличие.

Подобна договорка евентуално би наклонила основна част от рекламните бюджети на Telenor към групата на Нова, само че може да докара и до противоположен при останалите два огромни мобилни оператора на пазара, които да понижат рекламните си бюджети към Нова за сметка на други медии.

И към днешна дата Нова е в мощна позиция да договаря огромни рекламни размери, както непосредствено с рекламодателите, по този начин и с рекламните организации. При съществуване на спомагателни услуги, които е допустимо да предложи дружно с Telenor, това може да докара до още по-голяма централизация на рекламни бюджети към Нова и дъщерните и сдружения.

Ако до договорка за Telenor въпреки всичко не се стигне, прекомерно евентуално е PPF да се опита да понижи разноските в " Нова Броудкастинг Груп ", което неизбежно е обвързвано и със съкращения и понижение на вложенията в наличие (въшни продукции). През последните години, за завладяване на по-голям пазарен и аудиторен дял, Нова влагаше нападателно както в скъпо наличие, по този начин и в нарастване на личния състав.

Подобни съкращения на разноските са вероятни даже да се доближи до договорка за пазаруване на Telenor от PPF, само че наподобяват по-малко евентуални.

Продължава ли експанзията в интернет?

Докато бе под шапката на MTG, Нова извърши голям брой основни придобивания на компании опериращи в Интернет, като несъмнено най-голямата бе придобиването на Нет Инфо през 2014 година През годините, Нет Инфо влага доста в произвеждане на лично видео наличие, което се дистрибутираше единствено онлайн посредством VBOX7.

Предстои да забележим дали тази нападателна политика ще продължи, само че можем да предположим, че новият притежател ще направи оценка на всяко подзвено и е много евентуално вложенията в губещите такива да бъдат спрени или понижени. Вероятно най-малко през първата година, групата на Нова няма да прави нови придобивания в интернет, с изключение на изкупуване на остатъчни дялове на сътрудници в бизмесите, които са под нейната шапка.

Пазарът и Нова

Новият вложител в групата на Нова сигурно не я купува за опазване на пазарния дял и доходи. За това можем да чакаме през идващите няколко години, групата от компании към " Нова Броудкастинг Груп ", които оперират в областта на рекламата, да станат по-агресивни и да се опитат да завземат по-голям пазарен дял.

Спекулативна покупка

Възможно е PPF да е промеждутъчен притежател, т.е. покупката да е за следваща препродажба на по-висока цена. Този вид не наподобява доста евентуален, по-голямата част от вложенията на PPF са дълготрайни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР