Днес почитаме Свети Николай Чудотворец. На Никулден празнуват на 200

...
Днес почитаме Свети Николай Чудотворец. На Никулден празнуват на 200
Коментари Харесай

Никулден е!

Днес почитаме Свети Николай Чудотворец. На Никулден честват на 200 хиляди именници. Освен тях празник имат риболовците, моряците, банковите чиновници и търговците. Честито на всички, които имат празник!

Това е един от най-важните православни празници и денят, на който в доста фамилии на трапезата се поставя морска или сладководна риба, само че най-често шаран. Никулден е непрекъснат празник, постоянно на 6 декември, отдаден е на Свети Николай Мирликийски, наименуван Чудотворец, който се уважава като месия на пленниците и настойник на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Началото на цикъла на зимните празници стартира два дни преди него, когато на 4 декември православната черква уважава паметта на великомъченица Варвара. В националните показа Варвара и сестра й - Сава, празнувана на 5 декември, са двете сестри на Свети Никола. От тях Сава е по-добрата, постоянно върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри приготвят празника на Св. Никола, по тази причина се споделя: " Варвара вари, Сава пече /меси/, Никола посетители гощава ".

Според народнохристиянския мит за подялбата на света на Свети Никола се паднали моретата, реките и езерата. Той е стопанин на целия под земята свят, рибите и водните демони. На този ден украсяваме елхата в къщи, а на трапезата ни има риба, чието тяло е покрито с люспи, както повелява традицията. Според поверието първата люспичка от рибата, поставена в портмонето ни, ще ни донесе с изключение на здраве, и пари.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР