Днес почитаме свети Мина, покровител на жените и семейството. Св.

...
Днес почитаме свети Мина, покровител на жените и семейството. Св.
Коментари Харесай

Любими имена и пазачите черпят днес, започват Вълчите празници

Днес почитаме свети Мина, настойник на дамите и фамилията. Св. Мина е вълшебник, покровител на сираците и бездомните, на пътешествениците и лечителите.

Той е бил боец в Египет. Изповядвал християнската религия и след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклециан и Максимиан. Преди това Мина се отдръпнал да живее като аскет в пусти планински места и прекарал по този начин дълги години.

В националните вярвания свети Мина е бил стопанин на вълците. От 11 ноември стартират „ Вълчите празници “, които водят след себе си най-дългите нощи и не би трябвало да се излиза по мрачно.

Според поверията страховитата Мрата започвала да върлува от този ден нататък. Хората избягвали да излизат късно вечер. Можели да го вършат единствено до началото на ноември.

Тогава към момента се разхождали вечерно време, играели хоро по мрачно, срещали обичаните си след залез слънце. Също по този начин трябвало до 11 ноември да се довършат всички стартирани поправки.

Поправяли се огради и се запушвали дупките, с цел да не можели да се проврат през тях караконджоли и зли сили. „ Вълчите празници” траят 10 дни до 21 ноември.

Най-известното свято място, кръстено на Св. Мина, е Обрадовският манастир “Св. Мина” покрай София.

С решение на държавното управление от 2010 година днешният ден е разгласен и за професионален празник на охранителя и частната охранителна активност.

На този ден имен ден честват: Мина, Минка, Минкo, Минчо, Виктор, Виктория
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР