Днес почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим в страната.

...
Днес почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим в страната.
Коментари Харесай

Спомени от лагерите по времето на комунизма: Разказът на последната оцеляла от "Белене"

Днес почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим в страната. Тази година се навършват 73 години от първите присъди на така наречен Народен съд. Много хора биват убити, други са оживели, само че към момента пазят в паметта си ужасите от това време.

Един подобен човек е Цветана Джерманова - последната оживяла от трудовите лагери на националната власт. Тя е живата памет на случилото се през тъмните години на комунизма - по тази причина взема решение да остави своите писмени свидетелства за метода, по който властта превъзпитавала инакомислещите.

80-годишната Цветана сяда зад компютъра и стартира да написа. Книгата " Изповед - мемоари от лагерите " споделя за любовта, раздялата и за самоувереността на едно момиче да се изправи против властта.

Преди да се изправи против националната власт Цветана става част от Работническия юношески съюз, с който след преврата на 9 септември 1944 година комунистическата партия влиза във властта. Младото момиче обаче бързо се разочарова.

" Ние бяхме реалисти. Ние - хората от село, видяхме внезапно неща, за които не се знаеше по тези места ", показа пред Bulgaria ON AIR дамата.

В пернишката гимназия Джерманова се увлича от концепциите на анархистите, а по време на тайните сбирки среща и любовта си.

В една декемврийска нощ тя е задържана и повече от 20 дни е държана в килиите на Държавна сигурност в Перник. След това е изпратена за превъзпитание в лагера " Белене ".

" Аз имах право на 2 писма на месец и с моя брачен партньор си пишехме непрекъснато. Относно лагера е въпрос на време да свикнеш - когато свикнеш, че ще умреш, към този момент си по-свободен. Мечтата ми беше да надживея системата и това се случи. Но по какъв начин може човек да бъде нечовечен? Какво би трябвало да има ", добави Джерманова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР