Днес почитаме жертвите на комунизма, избити от Народния съд. Навършват

...
Днес почитаме жертвите на комунизма, избити от Народния съд. Навършват
Коментари Харесай

На 1 февруари почитаме жертвите на комунизма

Днес почитаме жертвите на комунизма, избити от Народния съд. Навършват се 75 години от един от най-кървавите дни в този интервал от историята ни. Годишнината беше маркирана с панихида пред мемориала на жертвите до Националния замък на културата.

Ден, в който наследниците на избитите от комунистическия режим се взират в стената с имената на погубените. И още търсят отговори. Тук са и други, непримирими с всеобщото изтребване на българи поради другата им политическа позиция.
Цвета Караянчева - ръководител на Народното събрание: Затова е належащо, дори витално значимо, на тази дата, тук, постоянно да се събират хора, да помнят, да не стопират да коментират. От позиция на историята 75 години са надменно пай интервал, а раните, нанесени толкоз скоро, не престават да кървят. Вечна памет на жертвите.
Този ден е избран за респект към жертвите на комунизма през 2011-та година по време на първото държавно управление на Борисов, по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

Какви усеща ви връхлитат през днешния ден на този ден тук?

Румен Христов, ръководител на Съюз на демократичните сили: Тъжни, ден, в който е избита българската интелигенция, политиците, военните, черен четвъртък преди 75 години.
По мотив днешния ден, в профила си във фейсбук министър председателят Бойко Борисов написа:

" Сега българите живеят в съгласие и взаимно почитание, само че това не значи, че не би трябвало да помним сходни режими в човешката история и поуките от тях ".

Напомня, че в новите стратегии към този момент влиза проучване на комунизма в България и добавя, че е значимо е да се знае цялата историческа истина за тоталитарните режими, само че още по-важно е в никакъв случай повече да не ги позволяваме и остро да осъждаме всяко посягане върху достолепието на индивида, прибавя министър-председателят.

А цветята и свещите под стената с хилядите имена остават като молитва и вяра да припомнят какво не би трябвало да се случва в никакъв случай повече.

 © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР