Днес почитаме две групи от мъченици, пострадали заради вярата си

...
Днес почитаме две групи от мъченици, пострадали заради вярата си
Коментари Харесай

Днес почитаме мъчениците, пострадали заради вярата си в Христос

Днес почитаме две групи от мъченици, потърпевши поради вярата си в Христос в друго време и на разнообразни места.

Тирс, Левкий и Калиник живели в средата на ΙΙΙ век в Кесария , област Кападокия в Мала Азия. Принадлежали към знатни фамилии и приели християнската религия в зрелост. Били смирени хора и обичали Бога, и ближните с същинска обич. Избягвали показността, само че всички знаели техния правоверен живот, изпълнен с милостини. И не щеш ли в 250 година император Деций Траян издал декрет, с който задължил жителите на империята (с изключение на юдеите) в избрани дни да вземат участие в формалните тържества и обществено да принасят жертви на езическите богове.

Тогава шефът на Кесария Кумбрикий, вманиачен богохулник, почнал да преследва християните и ги принуждавал да се откажат от вярата си. Пръв потърпевш Левкий , който се опитал да уточни на шефа какъв брой е неправилна водената от страната политика. Отговорът на Кумбрикий бил внезапен и нечовечен: Левкий незабавно бил наказан на гибел и обезглавен при градските врати. На доста и разнообразни мъчения бил подложен Тирс. Той самоуверено декларирал пред шефа, че идолопоклонството е илюзия и че крайният победител ще бъде Христос. Езическият сановник Калиник чул тези и доста други мъдри думи на Тирс, душата му се просветила и като следил безстрашието на Тирс пред мъчителите, също се оповестил за християнин. Тогава на място префектът наредил да обезглавят Калиник, а Тирс бил погубен, като го прерязали с трион.

По време на император Диоклетиан в 290 година мъченическа гибел постигнала и огромна група християни в град Тива, в Горен Египет. Запазени са имената на мъчениците Аполоний, Филимон и Ариан, които потърпевши по друг, само че еднообразно нечовечен метод, тъй като не се отрекли от вярата си в Христос.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР