Днес почитаме Ботев и падналите за нашата свобода. Правим го

...
Днес почитаме Ботев и падналите за нашата свобода. Правим го
Коментари Харесай

Румен Радев по случай 143 години от подвига на Ботевата чета: Свободата не е традиция, а често и саможертва

Днес почитаме Ботев и падналите за нашата независимост. Правим го от сърце. Правим го по традиция. Но свободата не е традиция, а борба, позиция, отговорност, постоянно и всеотдайност. Това съобщи президентът Румен Радев на тържествената проверка-заря в град Враца по случай отбелязването на 143 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета през 1876 година Държавният глава подсети, че героичните, жертвени генерации извоюват свободата, щастливите генерации я наследяват, а слабите генерации са застрашени да я разпилеят.

По думите на президента, актуалните българи имаме тежък дълг към тези безсребърници, които изгладуваха и изстрадаха фантазиите си за почтена и самостоятелна България. Към тези, които гниеха по зандани или в емиграция, отхвърлени постоянно и от своите, само че сгрявани от мечти за свободата. В дълг сме и към себе си, тъй като и в този момент постоянно избираме пътя на емиграцията - без значение дали надалеч от родината, или вътре в себе си, смутени от недъзите на днешна България.

" Нашето време няма да роди Ботев. Той е исполин от друга ера. Вярвам обаче, че продължаваме да носим част от неговия дух. Че болшинството от нас ще отхвърли конформизма и безличието. Че носим геройство и темперамент, с цел да въздигнем отечеството ни там, където заслужава да бъде ", акцентира президентът.

Денят на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България е и ден на живите. Той е нашата опция да преоткрием неспокойният национализъм и парещото възприятие за правдивост на Ботев, уточни още президентът и прикани да продължим похода на достойните, който свързва свободните духом с неродените още българи.

По-рано президентът и висш главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска. На тържествената проверка-заря участваха кметът на Община Враца Калин Каменов, народни представители, представители на изпълнителната и на локалните управляващи, на Българската православна черква и хиляди жители.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР