Днес по-рано в пленарна зала бяха приети на второ четене

...
Днес по-рано в пленарна зала бяха приети на второ четене
Коментари Харесай

Историческа стъпка за българското земеделие след 10-годишни усилия

Днес по-рано в пленарна зала бяха признати на второ четене измененията по ЗИД в Закона за собствеността и използването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), оповестиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Измененията в Закона имат редица основни аспекти, за които НАЗ интензивно упорства и поредно бори към този момент 10 години.

Една от измененията от значително значение е приоритизирането на сензитивните браншове в земеделието, а точно фермерите, отглеждащи зеленчуци, трайни насаждения, животновъди и сертифицирани биологични производители. Справедливото систематизиране на Държавен аграрен фонд  (ДПФ) ще подкрепи дребните и междинните производители, ще насърчи разнообразието в бранша и ще сътвори по-справедливи пазарни условия.

Измененията, касаещи сключването на съглашения за комасирано прилагане, ще попречат на порочните практики и демагогията, давайки преимущество на дребните и междинни производители, които ще имат опция да подобрят конкурентните си позиции. Ще се предотврати умишленото блокиране на съглашения и ще се улесни процеса на взимане на решения, като в същото време се подсигурява, че болшинството от участниците са съгласни с изискванията на съглашението.

Трансформацията на методиката за установяване на размера на междинното годишно рентно заплащане за съответното землище е едно от най-съществените оферти в ЗИД на ЗСПЗЗ. Правилното установяване на размера на средногодишното рентно заплащане ще поддържа стабилността и устойчивостта в бранша. Решението да се взимат поради безусловно всички контракти, които са регистрирани в Общинската земеделска работа за съответната година, а освен 50 % от вписаните, ще балансира смятането на междинната лихва и ще сътвори обективни условия за земеделските стопани.

Освен това, през ЗСПЗЗ промяна се прави и в Закона за опазването на земеделските земи, като се планува земи от ОПФ с метод на трайно прилагане на пасища, мери и ливади, да могат да бъдат отдавани за създаване на фотоволтаици, при изискване че последните три години не са били заявявани за подкрепяне от животновъди и нямат контракти за наем. 

НАЗ има вяра, че тези промени са единствено началото на пътя към дълготрайни вложения, поддръжка за дребните и млади аграрни стопани и резистентност на българското земеделие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР