днес пилот на Су-25 в района на авиобаза Безмер до

...
днес пилот на Су-25 в района на авиобаза Безмер до
Коментари Харесай

Катапултиралият пилот на Су-25 е полковник с първи полет за годината - Общество

през днешния ден водач на Су-25 в региона на авиобаза „ Безмер ” до Ямбол е полковник, работещ в щаба на Военновъздушни сили в София, съгласно източници на OFFNews. Полетът е бил подготвителен, само че не е част от летателната подготовка въз основата.   

Според бТВ името на водача е Пейо Донев. Той в началото е откаран във ВМА - Сливен, бил е контактен, съгласно Министерството на защитата. Нашите източници настояват, че се изпраща военният транспортен аероплан Спартан, с цел да докара полковника за лекуване във ВМА - София.

Пилотът е бил в командването въз основата в " Безмер " и това е първият му полет тази година. 

Практиката висши чинове от Военновъздушни сили да не престават да летят е поради " летателните добавки ". Те са в размер на 2000 лева месечно, като за даването им е нужен един полет годишно. Това може даже да е полет на задната седалка на образователната " спарка ", което се води ревизия. По този метод висшите чинове във Военновъздушни сили ощетяват бойната подготовка на младите водачи поради ограничавания брой полети. 

Су-25 е едноместен щурмовик с два мотора, основан в Съветския съюз през 1979 година Самолетът е предопределен за близка въздушна поддръжка на сухопътните войски над бойното поле. 

Страната ни има 14 броя от самолетите. Те са доставени през далечната 1987 година. От тях осем бяха осъвременени през 2020-2021 в Беларус.

България е единствената страна в Европейски Съюз и НАТО, която към момента експлоатира този аероплан. 

Северна Македония подари през август на Украйна и четирите си щурмови самолета Су-25. Това направи и Словакия. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР