Днес парламентът в Гърция ще гласува кандидатурата на Екатерини Сакеларопулу

...
Днес парламентът в Гърция ще гласува кандидатурата на Екатерини Сакеларопулу
Коментари Харесай

Гърция може да има първата жена президент в историята си

Днес Народното събрание в Гърция ще гласоподава кандидатурата на Екатерини Сакеларопулу за идващ президент, заяви Агенция Франс Прес.

 © БГНЕС
Тя е известна като напредничав арбитър с необикновен опит в екологичното и конституционно право. Сакеларопулу е на път да бъде определена през днешния ден и да стане първата жена президент на Гърция.

Кандидатурата ѝ към този момент завоюва междупартийна поддръжка и беше приветствана от някои коментатори като консенсусен претендент в сложен миг за гръцката външна политика.

" Дойде време Гърция да се отвори към бъдещето ", съобщи министър председателят Кириакос Мицотакис по-рано този месец, до момента в който разгласи името на Сакеларопулу за парламентарния избор в сряда.

Четири десетилетия деец в правосъдната система, 63-годишната Сакеларопулу от 2018 година оглавява висшия административен съд на Гърция, където тя още веднъж беше първата жена, заемала този пост.

Дъщеря на арбитър от Върховния съд Сакеларопулу приключва следдипломно образование в Сорбоната в Париж и е специалист по конституционно и екологично право.

Ако бъде определена, тя ще поеме поста от Прокопис Павлопулос, чийто петгодишен мандат завършва през март.

Гръцките президенти се избират извънредно от Народното събрание. Сакеларопулу е на път да си обезпечи над 260 гласа в сряда, повече от задоволително за нужните най-малко 200 гласа, с помощта на поддръжката на главните опозиционни партии.

Основният опозиционен водач Алексис Ципрас съобщи, че Сакеларопулу е " извънреден арбитър " и бранител на правата на индивида.

Мицотакис акцентира, че изборът й прекъсва традицията освен тъй като Сакеларопулу е жена, само че и тъй като не е член на никоя политическа партия.

Досегашните президенти постоянно са били високопоставени партийни дейци, да вземем за пример някогашни министри.

Мицотакис съобщи, че изборът на съдийката за президент " въплъщава единството и напредъка ".

" Нека не се крием от истината, гръцкото общество към момента е белязано от дискриминация против дамите ", сподели министър председателят. „ Сега това се трансформира, започвайки от върха. “

Приемайки номинацията, Сакеларопулу съобщи, че това прави „ чест на справедливостта и актуалните гръцки дами “.

Въпреки че президентът номинално е глава на гръцката страна и главнокомандващ, постът е значително параден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР