Днес Папа Франциск призова за глобален размисъл за потенциалните опасности

...
Днес Папа Франциск призова за глобален размисъл за потенциалните опасности
Коментари Харесай

Папата предупреждава за потенциалните опасности от изкуствения интелект

Днес Папа Франциск прикани за световен размисъл за евентуалните рискове от изкуствения разсъдък (ИИ), като означи „ разрушителните благоприятни условия и резултати “ от тази нашумяла напоследък технология.

Папа Франциск, който е на 86 години и в предишното е казвал, че не умее да употребява компютър, насочи предизвестието в обръщение за идващия Световен ден на мира на Католическата черква, който се пада на Нова година. Ватиканът разгласява посланието много по-рано, както е всекидневно.

Папата напомни нуждата да бъдем бдителни и да работим по този начин, че в създаването и потреблението на такива технологии да не се вкоренява логиката на насилието и дискриминирането за сметка на най-уязвимите и отхвърлените.

Спешната нужда да се ориентира концепцията и потреблението на изкуствения разсъдък по виновен метод, тъй че той да бъде в интерес на човечеството и отбраната на нашата планета изисква етичният размисъл да се разпростре и върху сферата на образованието и правото.

Още през 2015 година Папата призна, че не се оправя с технологиите, само че също по този начин назова интернет, обществените мрежи и текстовите известия „ Божи подарък “ при изискване че се употребяват рационално.

През 2020 година Ватиканът сплоти напъните си с софтуерните колоси Microsoft и IBM, с цел да насърчи етичното развиване на изкуствения разсъдък и да призове за контролиране на технологии като лицевото различаване.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР