Днес паладият стана най-скъпият благороден метал. Сделките се сключват при

...
Днес паладият стана най-скъпият благороден метал. Сделките се сключват при
Коментари Харесай

Инвеститорите вдигнаха цената на паладия над златото

Днес паладият стана най-скъпият доблестен метал. Сделките се подписват при цена от 1 243 $ за унция, до момента в който "съперникът " му за кораната - златото, единствено 1 236 $ за унция.
Паладият намира приложение в автомобилния бранш и по-точно в катализаторите на бензиновите коли, където се ползва за пречистване на нездравословните излъчвания.

Анализаторите чакаха това да се случи откакто от началото на август цената на паладия пораства, а в това време жълтият метал поевтинява.
Пaлaдият продължава съперничеството си и с платината - и двaтa мeтaлa дo гoлямa cтeпeн ca взaимoзaмeняeми пpи ĸaтaлизaтopитe нa бeнзинoвитe aвтoмoбили.
<!--[if--> Паладият е химичен детайл, сребристобял метал от групата на благородните метали. Той е открит през 1803 година и е наименуван на открития по това време метеорит Палада, чието пък название е обвързвано с гръцката богиня на мъдростта Атина Палада. В природата металът нормално се среща в никеловите руди дружно с платината. Извлича се благодарение на царска вода.

При стайна температура металът има невероятното свойство да всмуква водород до 900 пъти повече от личния си размер.

Паладиевият дихлорид (PdCl2) може да всмуква огромни количества въглероден оксид (СО), заради което се употребява като детектор за разкриване на този силноотровен газ.

Паладият се употребява основно в електротехниката (металът не корозира) за изработка на хирургически принадлежности, като катализатор в някои химически производства, а също и в бижутерията. Сплавта на паладия със златото и най-често мед се употребява за оцветяване на злато и е позната в бижутерията като бяло злато.

Като скъп метал паладият даже измества златото в галваничната електроиндустрията, зъботехниката, както и при изработката на някои монети. Паладият намира и необятно приложение при сплавянето на исполин.

Паладият се търгува свободно на международните стокови тържища и цената му се променя динамично. Най-често тя се движи правопропорционално с тази на другите скъпи метали като: злато, сребро и платина. Борсовият показател на паладия е ISIN XC0009665529.

<!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР