Днес отново излязоха на дневен ред предупреждения на специалисти, че

...
Днес отново излязоха на дневен ред предупреждения на специалисти, че
Коментари Харесай

Мостът Моранди: Една предизвестена трагедия?

Днес още веднъж излязоха на дневен ред предизвестия на експерти, че при моста има проблеми, свързани със замисъла и осъществяването и нещастието може би е била неизбежна.

Днес всички си напомнят едно предизвестие, което преди две години остава неоценено. Инженерът Антонио Бренчик, експерт по бетонни структури споделя, че мостът " Моранди " е инженерен неуспех. " Допуснати са неточности и рано или късно той би трябвало да бъде сменен. Не знам по кое време. " - показва преподавателят в Университета на Генуа.



Тази тежка присъда е произнесена десетилетия след построяването на оборудването на известния инженер Рикардо Моранди. Мостът в Генуа е строен от 1963 година до 1967 година по патентована от него технология на авансово под напрежение бетон, съчетана със стоманени въжета, на които са окачени секциите на пътя. Проектът е копие на мост, издигнат по-рано във Венецуела и се повтаря още един път в Либия през 1971 година След това технологията не се употребява.



Според Антонио Бренчик Моранди е сбъркал в изчисленията за износването на материала и самата технология не е подобаваща за огромни структури. През годините мостовете в Генуа и във Венецуела са претърпели огромни поправки, с замяна на всички въжета. Наскоро е открита тръжна процедура за нов ремонт на виадукта в Генуа, само че дебатът за неговото положение се води от дълго време. Сред аргументите за сриването евентуално е и неведнъж увеличеният трафик, който проектантът не е можел да предвижда. Това е петото сриване на мост в Италия за пет години, написа пресата.



Архитектът Диего Зопи разяснява, че инфраструктурата в Италия, строена след Втората международна война, към този момент е прекомерно рискова. Според него, структурите от този интервал би трябвало незабавно да бъдат ремонтирани. Инцидентът в Генуа накара и други европейски страни да възнамеряват спомагателни инспекции на мостове и тунели.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР