„Днес откриваме сесията на съвместното заседание между правителствата на Рерублика

...
„Днес откриваме сесията на съвместното заседание между правителствата на Рерублика
Коментари Харесай

Ковачевски и Петков си обещаха резултати в началото на съвместното заседание

„ Днес откриваме сесията на взаимното съвещание сред държавните управления на Рерублика България и Република Северна Македония. Отношенията ни преди нашата среща в РСМ бяха в ниска точка, само че това, което реализираме към този момент единствено за втора седмица взаимна работа – аз съм доста окуражен “, съобщи българският министър-председател Кирил Петков.

„ Това, че вие дойдохте с толкоз доста министри по всички сфери, в които искахме да работим дружно с нашите министри, оказва пътят по какъв начин тези връзки ще се случват - на база на същинска работа, същински срещи с очакване на същински резултати “, обърна се той към Ковачевски.

„ Най-важното за политиката е да реализира положително за двата народа - да се работи дружно, да имаме отворена стопанска система, обвързвана инфраструктура, да имаме общ календар, да работим за европейската интеграция и да следим тематиките като историята, човешките права, нещата които са значими. Дори нощес на нашата вечеря видях, че някои министри вместо да довършат вечерята си към този момент работят по някои ограничения, които би трябвало да създадат “, добави Петков.

„ С Димитър нощес разговаряхме за действителни първи резултати, действителни съглашения, действителни проекти. Аз имам вяра, че този разговор ще замести шовинизъм, дискриминация, език на омразата и ще покажем, че когато от двете страни има хора, които желаят да покажат добросъседство, това е единствено функционалност на усилена работа с ясни цели. Пожелавам на всички министри противоречива работа “, приключи българският министър председател.

На собствен ред македонският му сътрудник Димитър Ковачевски съобщи: „ Ще работим по тематики като образованието, инфраструктурата, по-добра връзка, по-добри връзки, с цел да създадем района по-добър стопански и по-добър като благоприятни условия за работа и стандарт на живот. Работните групи сред двете държавни управления няма да формирани единствено от министри и политици - в тях ще вземат участие и представители на всяка област, по която работи съответната група “.

В рамките на събитието са планувани и съвещания на четирите работни групи, образувани в областите: стопанска система, инфраструктура и съгласуваност, европейско съдействие и господство на закона и просвета и обучение.

Ще се организира и среща на съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия сред Република България и Република Северна Македония по историческите и просветителните въпроси.

Междувременно пред резиденция „ Бояна “ младежката организация на Вътрешна македонска революционна организация провежда мирна проява. В писмо, изпратено до Кирил Петков, Димитър Ковачевски и Стево Пендаровски, Националният юношески комитет на партията упорства за среща с двамата министър председатели. Те желаят да ги срещнат с общата история и литература на двете страни.

По-късно през днешния ден президентът Румен Радев ще се срещне с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, на който следва среща и с ръководителя на Народното събрание Никола Минчев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР