Днес отдаваме почит на четиридесет и двама християнски мъченици от

...
Днес отдаваме почит на четиридесет и двама християнски мъченици от
Коментари Харесай

Честваме паметта на светите 42-ма мъченици в Аморион

Днес отдаваме респект на четиридесет и двама християнски мъченици от IX век, потърпевши за вярата си в Иисус Христос през 838 година във фригийския град Аморион (днес Хисар, източно от град Емирдаг в Централна Турция). Това се случило по времето на византийския император Теофил.

Добре укрепеният град бил обсаден през 838 година от войските на абасидски халиф. Християните се защитавали мъжествено против нашествениците мюсюлмани и врагът евентуално щял да отстъпи, в случай че сред жителите на града не се намерил изменник. Той посочил на арабите уязвимата страна на крепостната градска стена и по този начин градът бил високомерен и предаден на огън и сеч. По-голямата част от жителите и бойците, които защитавали града, били избити или отведени и продадени като плебеи. Победителят заповядал да затворят в тюрма военачалниците, които били 42-ма души.

Запазени са имената единствено на някои от тях: Константин, Калист, Теофил, Васой, Аеций, Кратер, Мелисин и Кирил . Освен способни военачалници те се посочили и правилни почитатели на Спасителя Христос. За тях предстояло доста тежко тестване. Напразно император Теофил предложил богат откуп, с цел да ги избави от плен. Надменният халиф отхвърлил всевъзможен откуп. Той доста желал да принуди тези видни християни да се отрекат от вярата си и за тази цел използвал всички средства. Но доблестните воини не можели и да си помислят да променят на християнската си религия и за нея били подготвени да пожертват даже живота си. Понесли доста и най-жестоки тествания без никой от тях да се пречупи духом. Те търсели мощ и разтуха в непрекъснатата молитва към Бог. Така съумели всички умерено да дочакат гибелта си, която не закъсняла. Заради разнообразни противоборства в халифата арабите трябвало да изоставен Аморион, само че преди този момент военачалниците християни били наказани на гибел и посечени с меч.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР