Днес отбелязваме Световният ден на пулмоналната хипертония. У нас с

...
Днес отбелязваме Световният ден на пулмоналната хипертония. У нас с
Коментари Харесай

300 души с пулмонална хипертония остават без диагноза

Днес означаваме Световният ден на пулмоналната хипертония. У нас с това заболяване към 300 души остават недиагностицирани и без достъп до скъпоструваща терапия. Тази година самодейността за разпространение на подлото заболяване е под мотото " Сини устни " заради един от признаците - посиняването на устните от неналичието на О2.

При пулмоналната хипуртония артериите, които придвижват кръвта от сърцето до белите дробове, се стесняват. Така сърцето се мъчи да изтласка кръв през стеснените артерии, което води до нараснало кръвно налягане в белите дробове и увеличаване на сърцето, което последователно " се износва " и може да се стигне до сърдечна непълнота и гибел.

Между 15 и 50 души на 1 млн. развиват пулмонална хипертония (ПХ). Тя се среща по-често при пациенти със съпътстващи болести, да вземем за пример склеродермия, чернодробно заболяване, HIV зараза или вродено сърдечно заболяване. В редки случаи ПХ може да е наследствена.

На всеки пациент с пулмонална хипертония са нужни два апарата - един за домашна приложимост и един преносим, с цел да бъде физически деен и да избегне изолацията. До през днешния ден НЗОК продължава да не реимбурсира тези медицински произведения, сподели пред БНР Наталия Маева - ръководител на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония:

" В България казусът е следният: когато страдаш от пулмонална хипертония и когато заболяването прогресира, обществото те изхвърля. Ти си некадърен да продължиш да работиш, тъй като, за жалост, доста малко от пациентите в България имат опция да си закупят лични портативни кислородни концентратори, които варират сред 5 и 7000 лв. ".

В 20 часа през днешния ден НДК ще светне в синьо в символ на съпричастност. Музикантът и артист Орлин Павлов също ще поддържа самодейността с осъществяването във фейсбук страницата на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

Кампанията се осъществя с поддръжката на Изпълнителната организация " Медицински контрол ".

В помощ на пациентите с пулмонална хипертония започва дарителска акция за заседание на средства за закупуването на преносим кислороден концентратор. Първото подаяние за изделието е на музиканта Орлин Павлов, който подарява сумата от 500 лв..

Всеки, който желае да помогне, може да го направи на банковата сметка на съдружие " Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония ": IBAN: BG50FINV91501215663754, BIC: FINVBGSF.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР