Днес отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. В цяла

...
Днес отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. В цяла
Коментари Харесай

Отбелязахме Световния ден за борба със СПИН

Днес означаваме Световния ден за битка със СПИН. В цяла страна имаше разнообразни прояви по тематиката за информация и предварителна защита.

38 милиона души по света живеят с вируса на СПИН. В България те са към 4500. Почти всички регистрирани с заболяването у нас са на терапия, което значи, че вирусът при тях не може да бъде регистриран.
доктор Тонка Върлева - шеф на " Превенция и профилактика ": Терапията работи, т.е. хората, които се придържат към терапия, живеят на процедура повече от 25-30 година За България положителната вест е, че 97% от хората с ХИВ на процедура са включени на терапия и има 5 бранша, които дават тази терапия. В България към 330 000 годишно се изследват за ХИВ. Това, което би трябвало всички да знаят е, че тази терапия е налична за всички, няма значение дали си здравно обезпечен или здравно неосигурен.
За да научат хората повече за заболяването десетки доброволци от всички варненски учебни заведения и младежи от Българския червен кръст раздаваха осведомителни материали.

Нурхан Фехим, БМЧК-Варна: Най-вече промотираме това да бъдат профилактично изследвани и постоянно, тъй като въпреки всичко е наша отговорност да си запазим здравето.
Всяка година се вършат безвъзмездни проучвания за ХИВ и Хепатит С в мобилен медицински кабинет. От тази опция се възползва и Ивайло.

Ивайло Алексиев: Това е самостоятелно решение за всеки човек и считам, че е доста вярно да се изследва, тъй като би трябвало да бъде сигурен в здравето си.
Изследването лишава към 15 минути.

Ивайло Алексиев: Всичко е наред! Хепатит С - негативен, ХИВ - негативен.
В Русе доброволците избраха един от комерсиалните центрове за акцията и против прегръдка или целувка по ръката раздаваха презервативи и червени лентички - знак на съпричастност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР