Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Той се

...
Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Той се
Коментари Харесай

Над 354 млн. души по света страдат от вирусен хепатит

Днес означаваме Световния ден за битка с хепатита. Той се отбелязва всяка година на 28 юли, рождения ден на доктор Барух Блумберг (1925-2011). Д-р Блумберг открива вируса на хепатит В през 1967 година, а 2 години по-късно създава първата ваксина против хепатит В. Кулминацията на тези достижения е, че през 1976 година доктор Блумберг получава Нобелова премия за физиология и медицина. Организации от целия свят, в това число Световната здравна организация (СЗО), Центърът за надзор на болесттите на Съединени американски щати (CDC), Европейският център за надзор на болесттите (ЕCDC), Националният център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) означават Световния ден за битка с хепатита, с цел да покачат осведомеността за вирусния хепатит, от който страдат над 354 милиона души по света.

Мотото на Световния ден през 2022 година е „ НЕ МОГА ДА ЧАКАМ “.

На всеки 30 секунди един човек умира от заболяване, обвързвано с хепатит, ето за какво НЕ МОЖЕМ ДА ЧАКАМЕ и би трябвало да предприемем дейности против вирусния хепатит.

Хората, живеещи с вирусен хепатит, не могат да чакат за тестване.

Хората, живеещи с вирусен хепатит, не могат да чакат за животоспасяващо лекуване.

Бъдещите майки не могат да чакат за скрининг и лекуване на хепатит.

Новородените бебета не могат да чакат за имунизация.

Хората, наранени от хепатит, не могат да чакат да се постави завършек на стигмата и дискриминирането.

Обществените организации не могат да чакат по-големи вложения.

Лицата, вземащи решения, не могат да чакат и ТРЯБВА ДА ДЕЙСТВАТ СЕГА, с цел да трансфорат елиминирането на хепатита в действителност посредством политическа воля и финансиране.

Във връзка със Световния ден за битка с хепатита НЦЗПБ ще се включи в самодейността на Министерство на здравеопазването за безвъзмездни проучвания. Те ще се провеждат с поддръжката на „ Националната стратегия за предварителна защита и надзор на вирусни хепатити в Република България 2021-2025 година “. Изследванията ще се правят за всички серологични маркери на вирусните хепатити от 29.07 до 05.08.2022 година (само в работни дни). Вземането на кръв ще се прави в постройката на бул. „ Ген. Н. Столетов “ № 44А, 1-ви етаж, 6-ти кабинет от 8.30 до 13.00 ч. Повече информация може да се търси на тел. 02 832 9118 Национална референтна лаборатория „ Хепатитни вируси “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР