Днес отбелязваме световния ден за борба с едно от най-разпространените

...
Днес отбелязваме световния ден за борба с едно от най-разпространените
Коментари Харесай

В седем областни града у нас няма нито един ревматолог, Варна не може да се оплаче

 Днес означаваме международния ден за битка с едно от най-разпространените ревматични болести – артрита. Диагностицираните у нас са над 100 000 души, а огромна част от тях остават без лекуване поради неналичието на ревматолози в седем регионални града.В Силистра, Разград, Хасково, Габрово, Благоевград, Кърджали и Кюстендил няма нито един практикуващ ревматолог.

В страната с възрастни пациенти работят към 150 такива и 11 детски лекари. " Почти всички обаче са съсредоточени единствено в няколко града ", споделя професор Румен Стоилов от столичната болница " Свети Иван Рилски ". Той посочи, че има 20-30 души, които специализират, и в най скоро време ще придобият компетентност. Това от своя страна значи, че на глава от популацията ще имаме задоволително ревматолози. " Проблемът е, че те са групирани в няколко огромни града, основно София, Пловдив, Варна ", сподели той. Проф. Стоилов посочи, че клиничните пътеки, по които се лекуват ревматичните болести, са едни от най ниските в българското опазване на здравето.

Въпреки това ревматично болните пациенти у нас получавали най-хубавото лекуване, съпоставимо със международните практики. " Около 10 хиляди български жители са заболели от възпалителни ставни болести, от артрит. Лечението за предходната година коства към 100 милиона лв. на касата ", сподели той. Смята се, че ревматичните болести са измежду главните аргументи за неработоспособността на популацията. Затова тематиката на международния ден, инициирана от европейската лига за битка с ревматизма тази година е – “Време за работа “, която има за цел да накара работодателите да поддържат хората, страдащи от тези болести.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР