Днес отбелязваме Световния ден за борба с алергиите. Алергията е

...
Днес отбелязваме Световния ден за борба с алергиите. Алергията е
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за алергиите

Днес означаваме Световния ден за битка с алергиите.

Алергията е защитна реакция на организма по отношение на непознати тела проникнали в него, при която той демонстрира свръхчувствителност и реагира несъответстващо на външните дразнители (т.н. алергени).

По планирани данни до 2020 година всеки втори българин ще страда от хронични респираторни (дихателни) алергии. Една от аргументите е смяната в метода на живот на актуалния човек. Близо 30% на 100 от хората у нас имат алергичен ринит (алергично инфектиране, протичащо със секреция от носа, задръстване, сърбеж в носа и кихане), а към 40% от тях развиват астма, оповестиха от Българското сдружение по алергология.

Алергични реакции се предизвикат от най-различни фактори от околната среда, само че е допустимо да се получат и от слънчева светлина или мраз. Понякога даже липсва съответен физически дразнител – такава е да вземем за пример стресовата алергия, която се отключва при прекалено мощно и дълго излагане на стрес на организма.

Видове алергии

Алергичните изяви се зависят от имунната система на организма и са много комплицирани и разнородни като реакция. Те се разделят на характерни и неспецифични имунни реакции. При неспецифичните реакции те се получават още при първия контакт на алергена с организма. При него непосредствено се отделят характерни субстанции (медиатори на алергията) и провокират алергичната реакция.

Според скоростта на протичане при характерните реакции се разграничават алергични реакции от бърз и занимателен вид. Реакциите от бърз вид се назовават още антитяло-зависими, тъй като при тях се образуват доста бързо защитни белтъци (антитела), чието предопределение е да нападат навлезлите в организма алергени и да ги отстранят или обезвредят. Тези реакции се подразделят на още три типа, според от съответния механизъм – анафилактични, цитотоксични и имунокомплексни. Общото при всички тях е, че реакцията настава бързо – от няколко минути до няколко часа.

При алергичните реакции от занимателен вид, признаците могат да настъпят след 1-2 дни и те се предизвикват от сенсибилизирани кафези на имунната система (Т-лимфоцити). Забавеният вид реакции се следят при съществуване на някои инфекциозни сътрудници в организма – туберкулоза, сифилис и други, както и при разбъркан вид алергични реакции каквито се следят от време на време при бронхиална астма, алергичен ринит, контактен дерматит, хранителна нетърпимост и други

Склонноста към алергични реакции значително зависи от наследствената предразположеност (генетична обремененост) към съответния алерген. Невинаги обаче тази връзка е налице. Най-големите групи алергени, към които развиват свръхчувствителност най-вече хора, са полените, скотски артикули като пера, косми, ужилвания от инсекти, битови и индустриални химични препарати, медикаменти, домакински прахуляк и така нататък

Едни от най-често срещаните алергии са сезоният алергичен ринит (сенна хрема) и бронхиалната астма, чиято връзка с хранителни алергени се смята за открита. Хранителните алергии се провокират от алергени, постъпващи с храната и съставляват една от най-големите групи алергени въобще. Установено е, че над 90% от всички хранителни алергии се провокират от следните храни: яйца, мляко, житни растения, соеви артикули, риба, морски блага, ядки, адитиви в храните (консерванти, оцветители, аромати).

Най-силно питателните алергии се демонстрират в кърмаческа и ранна детска възраст, когато са множеството първи контакти с питателните алергени. Тогава нормално се откриват храните, които алергизират детския организъм и би трябвало да се заобикалят. Най-честите алергии в тази възраст са алергията към белтъка на кравето мляко, соята, житните храни, ядките, яйцата, рибата. Понякога тези алергични реакции минават и в по-късна възраст тези храни могат да се употребяват без да основават проблеми. Но всичко е строго самостоятелно и алергичният пациент постоянно би трябвало деликатно да се следи.

Алергичните признаци могат да бъдат от страна на кожата (зачервяване, сърбене, обриви и др.), от страна на дихателна система – (алергичен ринит, бронхит, бронхиална астма), от страна на очите – сърбеж, парене, сълзене, конюнктивит, и от страна на храносмилателната система – диария, чревни колики, метеоризъм.

При по-тежките форми на алергични реакции (анафилактичен потрес, едем на Квинке, изострен астматичен пристъп) постоянно се визира и сърдечно-съдовата система. За благополучие тези реакции рядко се срещат при питателните алергии, като за тях са присъщи по-леките признаци, засягащи най-вече кожата и храносмилателната система, само че въпреки това е открито, че бронхиалната астма съвсем постоянно се провокира от хранителна алергия. Това дава съображение при лекуването на една алергия да се взема под внимание и хранителния режим на пациента без значение, че деянията може да не са от страна на храносмилателния тракт.

Освен изброените алергизиращи храни като яйца, мляко, соя, ядки, житни култури, риба, морски блага е добре да се заобикалят също: мед, пчелен прашец, мъхести плодове, ягоди, цитрусови плодове, шоколад, какао, кафе, алкохол и всевъзможни синтетични адитиви в храните.

Поставянето на диагноза

бронхиална астма е относително елементарно, въз основата на присъщата клинична картина с пристъпи на зной, кашлица, стягане в гърдите, затруднено дишане, зачервяване, изпотяване и хрипове, само че много по-трудно е да се откри съответния алерген, който предизвиква тези реакции. За задачата се следят деликатно пристъпите, разпитва се пациентът за минали сходни положения и се вършат няколко типа проучвания. Чрез деликатна преценка на резултатите от извършените проучвания се прави извод дали пациентът в действителност има алергия към съответния алерген.

Здравословен хранителен режим

Най-доброто, което човек може да направи за себе си, в случай че има подозрения за хранителна алергия е да потърси специалист-алерголог за прецизна диагностика и в случай че се откри алергия към избрана храна или група храни, да се обърне към експерт по диететика, който да му изготви хранителен проект за елиминиране на алергизиращите храни от хранителния му режим.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР