Днес отбелязваме Световния ден в памет на жертвите на катастрофи.

...
Днес отбелязваме Световния ден в памет на жертвите на катастрофи.
Коментари Харесай

Отбелязахме Световния ден в памет на жертвите на катастрофи

Днес означаваме Световния ден в памет на жертвите на произшествия. В катедралния храм " Св. Александър Невски " беше отслужена панихида в памет на жертвите, на която участва и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

 © БГНЕСМладен Маринов, министър на вътрешните работи: Днес е ден, в който би трябвало да се смирим пред душите на починалите в пътно-транспортни катастрофи, само че и да мислим и за живите и за тези, на които им се постанова всекидневно да пътуват по пътната мрежа. За страдание тази година, макар всички старания, не можем да се похвалим с понижение, в противен случай - октомври месец го отчетохме като един доста тежък месец във връзка с пътната сигурност.
От началото на тази година починалите при пътни произшествия са повече от 540, а над 7400 са ранени. За последните 5 години изгубилите живота след произшествия са над 3200, а ранените над 42 000. Според статистиката на Министерство на вътрешните работи броят на починалите у нас не пораства, само че и не понижава. В международен мащаб всяка година при произшествия живота си губят към 1 300 000 души, а над 50 милиона са ранените.

Основната причина за многото жертви съгласно министъра е точно държанието на водачите.
Младен Маринов: Продължаваме да не сме толерантни на пътя, да не мислим за себе си и за фамилиите си и да не съобразяваме скоростта с пътните условия. Пет или 10 минути по-ранно идване може да коства човешки живот.д-р Михаил Околийски, Световна здравна организация: Българите постоянно си мислим, че сме по-хитри или по-добри и по този метод доста постоянно компенсираме несполуките си в всекидневието си с нараснала експанзия, с нараснала скорост на пътя.
По данни на Агенцията за безвредно придвижване по пътищата ограниченията за битка с войната на пътя не са задоволителни. Високите санкции също не са решение, в случай че не се събират съответно.
Малина Крумова, ръководител на ДА " Безопасност на придвижването по пътищата ": За да се реализира резултат от тези наказания те би трябвало да бъдат събираеми, ефикасни и да се събират бързо и навременно, с цел да избегне това възприятие, което битува в българските жители, изключително в честите извършители, че глобата е нещо, което може да бъде избегнато.
Според заложените цели на Световната здравна организация до 2030 година броят на починалите в произшествия би трябвало да намалее на половина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР