Днес отбелязваме Световния ден в памет на жертвите на катастрофи.

Днес отбелязваме Световния ден в памет на жертвите на катастрофи. ...

Отбелязахме Световния ден в памет на жертвите на катастрофи.


Днес отбелязваме Световния ден в памет на жертвите на катастрофи. В катедралния храм "Св. Александър Невски" беше отслужена панихида в памет на жертвите, на която присъства и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

© БГНЕСМладен Маринов, министър на вътрешните работи: Днес е ден, в който трябва да се смирим пред душите на загиналите в пътно-транспортни произшествия, но и да мислим и за живите и за тези, на които им се налага ежедневно да пътуват по пътната мрежа. За съжаление тази година, въпреки всички усилия, не можем да се похвалим с намаление, напротив - октомври месец го отчетохме като един много тежък месец по отношение на пътната безопасност.
От началото на тази година загиналите при пътни инциденти са повече от 540, а над 7400 са ранени. За последните 5 години загубилите живота след катастрофи са над 3200, а ранените над 42 000. Според статистиката на МВР броят на загиналите у нас не расте, но и не намалява. В световен мащаб всяка година при катастрофи живота си губят около 1 300 000 души, а над 50 милиона са ранените.

Основната причина за многото жертви според министъра е именно поведението на шофьорите.
Младен Маринов: Продължаваме да не сме толерантни на пътя, да не мислим за себе си и за семействата си и да не съобразяваме скоростта с пътните условия.Пет или десет минути по-ранно пристигане може да коства човешки живот.д-р Михаил Околийски, Световна здравна организация: Българите често си мислим, че сме по-хитри или по-добри и по този начин много често компенсираме несполуките си в ежедневието си с повишена агресия, с повишена скорост на пътя.
По данни на Агенцията за безопасно движение по пътищата мерките за борба с войната на пътя не са достатъчни. Високите глоби също не са решение, ако не се събират адекватно.
Малина Крумова, председател на ДА "Безопасност на движението по пътищата": За да се постигне ефект от тези санкции те трябва да бъдат събираеми, ефективни и да се събират бързо и навременно, за да избегне това чувство, което битува в българските граждани, особено в честите нарушители, че санкцията е нещо, което може да бъде избегнато.
Според заложените цели на Световната здравна организация до 2030 година броят на загиналите в катастрофи трябва да намалее наполовина.

Източник: bnt.bg