Днес отбелязваме Световния ден на хроничните възпалителни чревни заболявания. Над

...
Днес отбелязваме Световния ден на хроничните възпалителни чревни заболявания. Над
Коментари Харесай

Стресът и неправилното хранене отключват чревни заболявания

Днес означаваме Световния ден на хроничните възпалителни чревни болести. Над 3 милиона души в Европа страдат от възпалителни чревни болести. Наричат ги заболяванията на напрежението и бързото хранене.

" Обикновено боледуват от 4 до 10 на 100 хиляди в света. За България заболеваемостта следва този тренд и се движи тъкмо в средата - 5 до 6 на 100 хиляди ", сподели доктор Борислав Бенишев, хирург в Клиниката по обща и ендоскопска хирургия на болница " Св. Иван Рилски " в София.

За да развие човек сходно заболяване човек са нужни генетична причина и отключващ фактор.

" Отключващите фактори постоянно са свързани с някакво заболяване, продължителен стрес, погрешно хранене - все неща, които за жалост са типични за хората в дейната възраст и по тази причина и статистиката демонстрира, че в 30-те и 40-те си години хората по света най-вече боледуват от възпалителни, чревни болести ", добави доктор Борислав Бенишев.

Проблемите при диагностиката произтичат от това по кое време пациентът търси лекарска помощ.

" Те са хронични болести. Лечението има за цел да вкара тези болести в ремисия, като идеалната цел е тази ремисия да бъде по-дълга от предстоящата дълготрайност на човешкия живот, т.е. посредством приемането на тези медикаменти, човек да няма признаци или тези признаци да са дребни и невлошаващи качеството му на живот ", акцентира експертът.

Всички лекарства, които се употребяват и се ползват в света, както одобрено по стандарт, се ползват и в България. Диагностиката и лекуването се поемат от Националната здравноосигурителна каса. Д-р Борислав Бенишев предлага пациентите да съблюдават естествен темп на хранене и да понижат ежедневния стрес.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР