Днес отбелязваме Световния ден на анимацията. На тази дата през

...
Днес отбелязваме Световния ден на анимацията. На тази дата през
Коментари Харесай

Световният ден на анимацията: Как изкуството се промени през годините?


Днес означаваме Световния ден на анимацията. На тази дата през 1892 година е първата обществена прожекция на френския художник Емил Рейно. Тогава ги назовават светлинни пантомими. Как анимацията се е трансформирала оттогава до през днешния ден описват едни от най-големите ни аниматори.

Спорно остава по кое време за първи път в България се появява анимацията. Със сигурност обаче множеството сме чували емблематичните рисувани филми „ Приключенията на Чоко и Боко “ и „ Планетата на съкровищата “. Надежда Славова е основен аниматор във филмите на огромния режисьор Румен Петков.



„ Анимацията дава една невероятна опция. Тя събира всички изкуства в себе си. С анимацията можете да извършите несъществуващи неща, неща, които са само във фантазията и в главата ви. В анимацията има опция да се употребяват разнообразни забавни стилове, художникът да опитва със своите хрумвания и знания “, споделя Надежда Славова шеф на Международния фестивал на анимационния филм „ Златен кукер “, ръководител на БАНХА.

Тео Ушев е първият българин " Сляпата Вайша ".



„ Възможността да създаваш движещи се облици, движещи се рисунки и по едно и също време с това да разказваш истории, това е едно от най-важните неща, които анимацията има. Да вдъхваш живот в рисунките “, изяснява аниматорът Теодор Ушев.

Според него аниматорът не може да е лакомец и неприятен човек.

„ Анимацията е велико изкуство. То синтезира в себе си всичко, то синтезира изобразителното изкуство, литературата, киното, музиката. Един аниматор не може да бъде неприятен човек. Не може да е лакомец, който не е съчувствен, който няма чувството към това, че дружно можем да създадем нещо хубаво, красиво, което да радва хората, да ги забавлява. Като всяко изкуство, което е основано на синтеза, главната задача на всички които се занимават с анимация, е да се забавляват “, споделя Ушев.

Освен наслада и развлечение, анимацията е и метод хората да се оправят с всекидневието и бита споделя доцент доктор Господин Неделчев.

„ Анимацията в действителност съгласно мен оказва помощ на фена по-лесно да преглътне горчивите и мъчителни тематики, които му сервира всекидневието. Изкуството се прави с доста мисъл. Те би трябвало да се научат да мислят и по-късно идва изкуството, правенето на изкуство “, споделя доцент доктор Господин Неделчев, началник на компетентност „ Анимация “ в НАТФИЗ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР