Днес отбелязваме празника Бабинден. По стар български обичай се извършва

...
Днес отбелязваме празника Бабинден. По стар български обичай се извършва
Коментари Харесай

Златните ръце в Майчин дом оставиха своя отпечатък

Днес означаваме празника Бабинден . По остарял български бит се прави обредно изкъпване на бабата-акушерка в реката или на чешмата. Този ритуал е прочут по нашите земи като " влечугане " на бабите, тъй като млади мъже се преобличат като " волове ", поставят кожени маски и рога и избутват колата , с която водят бабата. Вечерта на селския площад всички танцуват хоро , с което празничният ден приключва.

Това са обичаите преди епохи. В наши дни на този ден показваме признателност към лекарите, които са изродили децата. 21 януари с изключение на като Бабинден е прочут и като ден на Родилната помощ. Официално празникът се отбелязва от 1951 година.

В деня на българската родилна помощ в Майчин дом показаха ритуала " Миене на ръце " . Този бит се прави обичайно на Бабинден. Главната акушерка измива ръцете си със сапун, назовава за здрави бебета и здрави, удовлетворени родилки и от менче с вода и цветя полива ръцете си. След това се избърсва в чиста хавлиена забрадка.

Нина Бълова и зам. -директорът доктор Веселин Дяволов са измежду наградените, чиито ръце бяха потопени в дървен съд със златен прашец . Отпечатъка от своите ръце те поставиха върху бели платна. Тази премия е обред на болничното заведение, прочут като " Златни ръце ".

Българската жена и новородените могат да разчитат на екипа , съобщи шефът на " Майчин дом " проф. Иван Костов и добави, че болничното заведение приключва на облага, без просрочени отговорности към снабдители.

Зам.-председателят на 44-то Народното събрание доктор Нигяр Джафе р поздрави акушер-гинеколозите и посочи, че " Майчин дом " е емблема, знак, конструкция, която основава и усъвършенства качеството в акушерството в страната. Тя пожела на акушерите " здраве и вдъхновяващи делници, тъй като те са основата на нашите празници ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР