Днес отбелязваме по стар стил деня на родилната помощ, известен

...
Днес отбелязваме по стар стил деня на родилната помощ, известен
Коментари Харесай

Тревожна тенденция на Бабинден: Болниците отчитат недостиг на акушерки

Днес означаваме по остарял жанр деня на родилната помощ, прочут още като Бабинден. Във всички родилни заведения в страната по традиция се прави ритуалът " миене на ръце " на най-опитната акушерка. Празникът е отдаден на " бабите " - дамите, които в предишното са помагали на родилките.

В първа АГ болница в София в ритуала взе участие Теодора Костова, която за близо 35 години като акушерка е изродила над 10 000 бебета.
Теодора Костова - акушерка в САГБАЛ " Света София ": Тази специалност ми е предходна през сърцето. Аз избрах да стана акушерка откакто родих. Харесвам тази специалност и за момент не скърбя. Когато видиш очите на една щастлива майка за нас е голямо задоволство.
На празника беше и дребната Михаела, родена преди 50 дни. Тя е третото дете на акушерка, която счита своята работа за предопределение.
Мария Андонова - акушерка в САГБАЛ " Света София ": Акушерка съм от 20 години. Това е специалност, към която в последно време има огромен интерес от младото потомство. Пожелавам триумф на всички, да има от ден на ден акушерки и те да остават в България.
На Бабин ден постоянно вършим равносметка за раждаемостта у нас. Тенденцията е понижаване броя на новородените през последните години. В Първа АГ болница през 2018 година са се родили 50 бебета по-малко спрямо 2017 година

Според шефа на болничното заведение Гергана Коларова, по-ниската раждаемост не е единствено у нас, а и в цяла Европа. Проблем е и дефицитът на акушерки.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че в общинската стратегия за медицински сестри ще има стипендии за подготовка на акушерки, които по-късно да работят в общинските лечебни заведения.

И зам.-здравният министър Бойко Пенков разяснява казуса като заяви, че се разискват ограничения за увеличение на приема по тази компетентност.
Бойко Пенков, зам.-министър на опазването на здравето: В новия групов трудов контракт дадохме много по-високи минимални прагове за заплатите на акушерки и сестри и се опитваме сега през мениджмънта на лечебните заведения и с възстановяване на финансирането това да се случва.
По данни на Асоциацията на експертите по здравни грижи сега у нас работят над 3500 акушерки, от които 1000 са в пенсионна възраст.
 Днес е Бабинден по остарял жанр Днес е Бабинден по остарял жанр
Днес по остарял жанр означаваме Деня на родилната помощ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР