Днес отбелязваме Международния ден на планетариумите. Това е и поводът

...
Днес отбелязваме Международния ден на планетариумите. Това е и поводът
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден на планетариумите

Днес означаваме Международния ден на планетариумите. Това е и мотивът Астрономическата обсерватория във Варна да разгласи вход свободен за всички фенове звездобройци. Учените са подготвили доста изненади в днешния ден - най-малките астрономи ще вземат участие в " Космическо странствуване ", а по-големите ще научат забавни и малко известни обстоятелства за " Слънчевата система ".

Варна

Планетариумите са основани освен с цел да разпространяват достиженията на актуалната галактическа просвета, само че и да възпламенят младежите по астрономията. И съумяват - ползата в действителност е огромен, споделя астрономът Ева Божурова. Кръжоците на варненската обсерватория се посещават от над 100 възпитаници.

Ева Божурова - астроном в НАОП " Николай Коперник " - Варна: " Тук се основава една общественост, която споделя научните си ползи към звездите, само че една необикновено сплотена компания от хора, които имат общи духовни ползи. Те си остават другари за цялостен живот. "
Всяка година деветокласникът Тервел Стоянов от Математическата гимназия във Варна печели награди. След като сграбчва златния орден в Националния кръг на олимпиадата по астрономия, се насочва към идващото предизвикателство.
Тервел Стоянов - възпитаник, 9 клас: " Започнахме с мои съученици да създаваме или по-точно да доразработим минал план по отношение на компютърно проучване на кометата Хоумс и нейното експлоадиране през 2007 година. "
13-годишната Ива Янева се възпламенява по астрономията инцидентно, откакто 2 години посещава Обсерваторията в Европейската нощ на учените. Още същата година печели първата си премия с презентация, отдадена на мъглявините.
Ива Янева - ученичка, 6 клас: " Има мълглявина, наречена " Глава на вещица`, има мъгливост " Фея ", има всевъзможни мъглявини с забавни наименования.Беше доста прелестно основаването на презентацията, тъй като това е нещо, което желая да схвана - какво тъкмо и по какъв начин! "
Астрономите от обсерваторията трескаво се приготвят и за едно дълго чакано събитие - Международния майсторски клас на ЦЕРН, на който Варна ще е хазаин за първи път. Датата на форума е 7 април.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР