Днес отбелязваме Международния ден на кръводарителя. На този ден световната

...
Днес отбелязваме Международния ден на кръводарителя. На този ден световната
Коментари Харесай

Алтруизмът трябва да е водещ при кръводаряване

Днес означаваме Международния ден на кръводарителя.
На този ден международната общност показва своята благодарност, респект и почитание към доброволните и безплатни кръводарители.
В София на специфична гала с почетен плакет бяха удостоени 10 дългогодишни доброволни донори, чиято кръв е избавила живота на доста хора. Събитието се състоя по време на 58-та Национална конференция по трансфузионна хематология, която се организира под патронажа на Министерството на здравеопазването и ще премине под знака на Световния ден на доброволния и безплатен кръводарител, 10-годишнината от основаването на НЦТХ и 200-годишнината от първото сполучливо кръвопреливане от човек на човек.

Липсата на кръв за нуждаещите се в България е осезаема.
Около 80% от хората подаряват кръв единствено, в случай че техен непосредствен има потребност от нея. Недостигът на кръв е и главната причина за разрастването на черния пазар за кръв в страната - хора, които оферират банки с кръв на болните против възнаграждение. Проблемът може да бъде решен, най-малко отчасти, в случай че има повече хора, които подаряват безплатно.

Повече по тематиката чуйте в изявлението на Луиза Лазарова с проф. Фани Мартинова - шеф на Национален център по трансфузионна хематология.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР