Днес отбелязваме Международния ден на жената. Той се празнува в

...
Днес отбелязваме Международния ден на жената. Той се празнува в
Коментари Харесай

Защо празнуваме 8-и март?

Днес означаваме Международния ден на дамата. Той се чества в доста страни и е един от най-обсъжданите и дискутирани празници по света. За мнозина този ден е мотив да отдадат обич, почитание и признателност към фигурата на майката, само че с него човечеството отбелязва най-много еволюционната победа на придвижването за еманципиране и извоюването на равни права на дамата в обществото. Независимо какъв брой от нас го утвърждават или не, признаваме си, той е един хубав поклон към женската половина на човечеството. Eто някои от най-интересните и любопитни обстоятелства по отношение на произхода и историята на най-нежния и женски празник.

1. Според формалния уебсайт на Организация на обединените нации Международния ден на дамата е "ден, в който светът се прекланя пред достиженията на дамите, без значение от тяхната просвета, национална, етническа, обществена и религиозна принадлежност, както и от икономическите или политически възгледи. Денят е и мотив за вглеждане в бъдещите достижения на дамите, взор към неизползвания им капацитет и опциите, които чакат бъдещите генерации дами... "

2. Международният ден на дамата бил разпространяван от социалистическите обединения по света, борeщи се за пълноправие при заплащането на труда на дамата. За първи път празникът е маркиран през далечната 1908 година в Чикаго. Датата била 3 май – денят, отдаден на дамите работнички. Честването било документирано от вестник "Социалистическа жена " в наличието на 1500 дами. Идеята била на този ден участничките в манифеста да привлекат публичното внимание към своите претенции, ориентирани към извоюваве на икономическо и политическо тъждество.

Снимка: forbes.com

3. На идната година празникът още веднъж бил маркиран, само че този път на 28 февруари в Ню Йорк, още веднъж под организацията на американската социалистическа партия.

4. Идеята за празника в Европа се ражда на 27 август 1910 година на интернационална конференция на дамите социалисти в Копенхаген. Идеята е показана от Клара Цеткин - редактор на социалдемократическия вестник за дами Die Gleichheit ( "Равенство "), който управлява в продължение на 25 години. Цеткин е известна и с поредицата си антивоенни мероприятия, както и с организирането на интернационална социалистическа антивоенна конференция на дамите в Копенхаген през 1915. В резултат на нейните антивоенни прояви, тя няколкократно е задържана по време на войната, само че вследствие на митинги е освобождавана. Днес Цеткин остава в историята като един от най-видните уредници на първия Международен ден на дамата в Европа.

5. На 16 май 1911 година английската суфражетка Шарлот Деспард оглавила поход на Националната федерация на дамите работнички в Южен Лондон.

Снимка: Getty Images

6. За рожден ден на празника може да се счита един неделен ден при започване на месец март, а точно 8 март 1914 година Изборът на този ден не е бил инцидентен, а е подбуден от обстоятелството, че е единственият тогава почивен ден в седмицата, когато на изявите и шествията в чест на празника са могли да участват по-голям брой дами.

7. Демонстрациите на дамите в Русия се считат за първия стадий на Руската гражданска война от 1917 година На 8 март, през същата година работничките от Петроград излизат на протестно шествие против глада, войната и царизма. След Октомврийската гражданска война в Русия, от името на българските участнички във Втората интернационална конференция на жените-комунистки през 1920 година в Москва Ана Маймункова предлага 8 март за Международен ден на дамата.

8. По-късно 8 март бил публично определен за годишна дата за отбелязване на Международния ден на дамата.

Снимка: Getty Images

Това се случва през 1977 година на изключителна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, когато единомислещо датата е определена за интернационален празник на битката за правата на дамите по целия свят. През същата година празникът е разгласен за почивен ден. Календарната дата е определена неслучайно, защото тя се свързва с първата всеобща демонстрация на дами работнички, състояла се на 8 март 1857 година в Ню Йорк. Тогава дамите от шивашки и текстилни предприятия излезли на митинг против неприятните условия на труд и ниските заплати. Въпреки че тази всеобщата демонстрация на женска храброст и взаимност била жестоко и безогледно разпръсната от полицията, през днешния ден тя дава съображение денят да бъде запомнен и разгласен за празник на всички дами по света.

9. От 1996 година насам Организация на обединените нации избира друга тематика, под чийто надпис минава годишното отбелязване на празника. Миналата година Международния ден на дамата бе под мотото "Жените в изменящата се работна среда: Планетата 50 на 50 до 2030 година ". Днешният ден минава под надпис "Да подпомогнем напредъка ".

10. В България означаваме 8 март и като Ден на майката, въпреки доста българи да почитат своите майки на Благовещение (25 март) - християнския празник на майката и дамата.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР