Днес отбелязваме християнския празник в памет на седемтe братя Великомъченици

...
Днес отбелязваме християнския празник в памет на седемтe братя Великомъченици
Коментари Харесай

Прекрасни имена черпят днес! Зетьов ден е!

Днес означаваме християнския празник в памет на седемтe братя Великомъченици Макавеи. Празникът е отдаден на седемте братя-мъченици, майка им Соломония и учителя им Елеазар, умрели към 180 година прочие Рождество Христово.
По време на сирийското владичество, наложено на еврейския народ от завоевателя Антиох Епифан, те остават правилни на Мойсеевия закон и умират за вярата си.
В предишното празникът на Макавеите е честван в продължение на 12 дни, а в този интервал хората са гадаели какво ще бъде времето през идната година.
По остаряла традиция от 1 август се означават дванадесетте дни на Макавей. Всеки от тях се назовава на един месец от годината, броено от септември нататък. Каквото ще бъде времето денем, такова ще бъде и през съответния месец. Така се дефинира удобна ли ще е новата стопанска година.
На този ден (първия Макавей) всички зетьове отиват при тъста си на посетители, носят блага и целуват ръка, по тази причина някъде назовават празника Зетьовден. Гощават ги с вино и пресни питки. Тези ритуални дейности са завещание от нашето далечно минало. Те съставляват безконечния блян на хората за здраве и материално благоденствие.

От този ден стартира Богородичният пост, който продължава две седмици до Голяма Богородица (15 август).
На днешния ден имен ден честват Макавей, Здравко, Здравка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР